Varfariin ja dieet
Varfariin (Marevan®) on verd vedeldav ravim, mis takistab trombide tekkimist veresoontes ja südames. Toiduained, mis sisaldavad palju K-vitamiini, võivad vähendada Marevani® toimet. Marevan® ravi ajal on oluline toituda tervislikult ja tasakaalustatult ning hoida vere hüübivusaeg (INR) ohutus ja toimivas vahemikus. Sa võid süüa kõike; eesmärk on saada toiduga iga päev ühesugune kogus K-vitamiini. Küsi kindlasti nõu oma antikoagulantravi juhtivalt arstilt/õelt, kui alustad vitamiinide või toidulisandite kasutamist või plaanid muuta oluliselt oma toitumisharjumusi. Kui soovid oma dieedis suurendada K-vitamiini sisaldavate toiduainete hulka (nt. süüa enam rohelisi köögivilju), siis tee seda tasapisi. Kui oled leidnud enda jaoks sobiva dieedi, siis püüa seda pidevalt jälgida. Alljärgnevad tabelid aitavad sul valida igapäevaselt kasutatavaid toiduaineid nii, et K-vitamiini tase oleks püsiv.
K-vitamiini sisaldus toiduainetes*
Kõrge (Kõ) = > 80 μg; keskmine (Ke) = 30-80 μg; madal (M) = < 30 μg
100g toiduaine või ühe serveeringu kohta (kui vastavalt märgitud)
K-vitamiini sisaldus toidus:
Joogid:
§ Kohv M
§ Koolajoogid M
§ Puuviljamahl M
§ Roheline tee (lehed) Kõ
§ Piim M
§ Tee M
§ Vesi M
Piimatooted:
§ Või M
§ Juust M
§ Munad M
§ Hapukoor M
§ Jogurt M
Rasvad ja kastmed:
§ Majonees Ke
§ Margariin M
§ Õli
o Rapsiõli M
o Maisiõli M
o Oliivõli M
o Maapähkliõli M
o Seesamiõli M
o Sojaõli Ke
o Päevalilleõli M
Puuviljad:
§ Roheline õunakoor Ke
§ Õun M
§ Banaan M
§ Mustikad M
§ Dessertmelon (kantaluup) M
§ Viinamarjad M
§ Sidrunid M
§ Aplesin M
§ Virsik M
Lisaks: jõhvika mahl ja/või seda sisaldavad tabletid võivad tõsta INR-i
Teraviljad:
§ Tavaline kukkel M
§ Leivatooted M
§ Hommikuhelbed M
§ Jahu M
§ Kiirkaerahelbed M
§ Valge riis M
§ Spagetid M
Kaunviljad ja pähklid:
§ India pähklid Ke
§ Linaseemned M
§ Seedrimänniseemned Ke
§ Pistaatsiapähklid Ke
§ Kõrvitsaseemned Ke
§ Sojaoad Ke
§ Pekaani- ja maapähklid M
Liha- ja kalatooted:
§ Loomamaks Kõ
§ Kanamaks Kõ
§ Maksavorstid Kõ
§ Loomaliha M
§ Kanaliha M
§ Singitooted M
§ Makrell M
§ Sealiha M
§ Krevetid M
§ Tuunikala M
§ Kalkuniliha M
Köögiviljad:
§ Spargel 7 vart Ke
§ Avokaado 1 väike Ke
§ Rohelised oad ¾ tassi M
§ Brokoli ½ tassi Kõ
§ Rooskapsas 5 tükki Kõ
§ Roheline kapsas 1½ tassi Kõ
§ Punane kapsas 1½ tassi Ke
§ Porgandid 2/3 tassi M
§ Lillkapsas 1 tass M
§ Seller 2½ vart M
§ Mais 2/3 tassi M
§ Kurk (koorega) M
§ Baklažaan 1¼ tassi M
§ Endiivia 2 tassi Kõ
§ Lehtkapsas ¾ tassi Kõ
§ Leht- ja rooma salat 1¾ tassi Kõ
§ Seened 1½ tassi M
§ Lehtsinep 1½ tassi Kõ
§ Roheline sibul 2/3 tassi Kõ
§ Mugul sibul 2/3 tassi M
§ Pastinaak M
§ Petersell 1½ tassi Kõ
§ Rohelised herned 2/3 tassi Ke
§ Roheline paprika 1 tass M
§ Kartul (toores) 1 M
§ Merevetikad Kõ
§ Spinat (toores) 1½ tassi Kõ
§ Suvikõrvits ½ tassi M
§ Lehtpeet ½ tassi Kõ
§ Kaalikalehed (toores) 1½ tassi Kõ
§ Vesikress (toores) 3 tassi Kõ
Soovitusi:
§ Mida rohelisem on taim, seda enam sisaldab see K-vitamiini
§ Anna oma antikoagulantravi juhtivale artile/õele teada, kui hakkad tarvitama taimseid toidulisandeid
§ Loe alati toiduaine märgistuselt, kas sinna pole lisatud K-vitamiini
§ üle kahe ühiku alkoholi pärvas võib tõsta INR-i
* nimekiri on osaline.