Siia saate postitada oma küsimuse arstile

Hetkel on küsimuste rubriik suletud. Lehekülje allpool näete esitatud küsimusi ja arsti poolseid vastuseid. Sagedasemad patsiente huvitavad küsimused leiate ka elu tromboosiga peatükist.

.

.

Küsimus nr 88
Tere. Olen 14 aastane neiu. Tegin 26 august väljas tööd ja astusin naela otsa, nüüd on mu jalg paistes.Paistetus ei lase mul nüüd korralikult kõndida. Õnneks nael ei läinud läbi jala, ainult ots läks sisse. Naer oli roostene. Mis aitaks paistetuse vastu? Kas peaks pöörduma arsti juurde et ta mu jalga vaataks? (29.08.2015)

Vastus
Tere! Palun pöörduge esimesel võimalusel arsti juurde, te olete saanud tõenäoselt põletiku mustast naelast. Tromboosi ma küll ei kahtlustaks. Parimaga Dr.  H. Kaljusaar

 

Küsimus nr 87
Olen 50-le lähenev naine, alati olnud terve ja tegus.Mul ei ole mingeid tõsiseid tervisemuresid, kuid viimasel ajal paneb veidi muretsema see, et vasakus jalalabas on tekkinud mingi kummaline tuimus-nagu oleks jalg surnud. Varem läks see üle, nüüd on püsivalt mingi piirkond kergelt häiritud ja see justkui laieneks.Ning üldse nagu vasak kehapool oleks kuidagi nõrgem. Mida teha, kuhu pöörduda. (06.11.2015)

Vastus
Tere! Selliste mittespetsiifiliste kaebustega, mida ei saa seostada tromboosiga, pöörduge kindlasti perearsti poole. Parimaga Dr.  H. Kaljusaar

 

Küsimus nr 86
Tere! Umbes paar nädalat tagasi muutusid mu jalasääred valulikuks ja kangeks, nüüd peaaegu nädal on jalasääred üsna turses, raskus ja valu jalgades, taldades, õhtul eriti, kuid tunnen ka valulikkust käelihastes. Tänan Teid! (15.11.2015) 

Vastus
Tere! Palun pöörduge perearstile, kaebused on ebatüüpilised, tromboos tavaliselt on siiski ühes jalas, mitte kahes korraga. Parimaga Dr.H.Kaljusaar

 

Küsimus nr 85
Tere, käisin päev tagasi arstil, kus oli tarvis anda veeniverd. Juhtus aga see, et kui nõel kätte pandi tekkis tunne nagu mu käelihased oleksid justkui kokkutõmbunud (alates torkeskohast kuni randmeni) ning väga väga kohutav valu oli.

Nüüd juba päev möödas ning kergemal pingutusel tekib kahtlane valu kätte, meenutab kergelt närvivalu küünarnukis kuni randmeni välja, samuti tekib kätte vahel surisev tunne (surnud käe tunne), mis on äärmiselt ebameeldiv ja kergelt valus.
Kas see on normaalne, et verevõtmise ajal võib tekkida ääretult suur valu kätte ning peale seda on edaspidiselt lihtsalt soovimatu kätt juba veidi liigutada? Randmes on tõsiselt ebamugav ja valus tunne, justkui torked ja kerge surin. Ma ei ole veel aru saanud kas asi on rohkem lihastes või kuskil veresoontes, igatahes on see kõik kohe peale nõela äravõtmist veenist. Pole varem sellise valuga kokkupuutunud, eriti see imelik surisev-valus tunne käes. (05.12.2015)

Vastus
Tere! Tegemist ei ole tromboosiga, kuna kaebused pole iseloomulikud tromboosile. Parimaga Dr.Kaljusaar

 

Küsimus nr 84
Tere jalg läks paksuks ja nati punaseks arstid arstid arvasid et mul on roos kirjutati välja penitsiliini 10 päeva võtsin rohud ära aga midagi pole muutunud jalg on ikka paistes ja valulik eriti katsudes ja paistetus pole üle läinud …lisaks asun soomes.nüüd pean tööle minema paistetus on nati alanenud jalanõud mahuvad nüüd jalga aga reie välisküljelt 10 sm jalalabast on kuskil 20 cm päris kibe arst ütles mulle et see on normaalme ja vihjas et see jalg võib jääda sul kogu eluks paksuks.aga tuhnides ja lugedes internetis mina kahtlustan ise tromboosi selline tunne et 20 cm mõõda veresoont edasi tagasi on kõige valusam,vereproovi näit oli korras B-leuk oli 9,2 teised ok kas arstid näevad vereproovist et mul pole tromboosi ehk laskimotukos??? kui jahh siis ma nii ei muretse.. (01.02.2016)

Vastus
Tere! Kahjuks ma ei tea Soome meditsiini süsteemi korraldust. Kirjutan nii nagu Eestis tehakse. Kirjeldatud sümptomite alusel võib küll tegemist olla tromboosiga, eriti just aspektist, et antibiootikum pole 10 p jooksul aidanud.  Sel juhul kui kahtlus on tromboosile, tuleb diagnoosi kinnitamiseks või välistamiseks teha ultraheli doppler jalaveenidest. Meil Eestis võib patsient ise pöörduda EMO-sse (erakorraline meditsiini osakond) või suunab perearst kiirendatud korras ( st samal päeval kohe kahtluse tekkides) ultraheli doppleri uuringule haigla EMO-sse. Uuringu järel kui kinnitub süvaveenitromboosi diagnoos, alustatakse koheselt verd vedeldava raviga. Ma arvan, et Soomes saate ka pöörduda mõne haigla EMO-sse, kus tehakse see uuring.. Parimaga, dr. H. Kaljusaar

 

Küsimus nr 83
Tere. Olen 34-aastane. Eile algas mõõdukas valu parema reie tagaküljel. Valu nagu oli aga ei osanud käega kompides seda kohta leida. Hiljem valu liikus rohkem tuhara poole. Täna on valu praktiliselt tervel jalal, eriti annab see tunda põlve tagaküljel (10 cm kõrgemal ja 10 cm allpool). Kuna valu on kaootiline ja mõõdukas, siis kõndida saan. Istudes on selline põletav tunne jalas sees. Jalatallal on tunda ka kerget surinat. Samuti tunnen istudes nagu kerget närvivalu tuhara all. Kuna täna oli enesetunne väga halb, millele kaasnes pearinglus, siis vererõhu mõõtmisel oli tulemuseks 102/60. Viimati selle aasta maikuus oli mul hemoglogiin veres 154 ja vererõhk ca 120/80. Infoks veel juurde, et vahel lähevad mul samal jalal alt jala pealt veresooned paiste ja on peale vajutades valusad, enamasti möödub paari päevaga. Kas mul võib olla praegu mingi närvivalu jalal või peaksin siiski selle valuga kuhugi veresoonte arstile pöörduma? PS! Kuna mul isa suri 44-aastaselt kopsu trombooliasse, siis kardan igasugust veresoontega haigusi. (07.08.2015)

Vastus
Tere, maili teel ei ole võimalik haigusi diagnoosida. Palun pöörduge kas oma perearsti poole, kes suunab õige spetsialisti juurde. Kui kaebused on süvenenud, võib pöörduda ka Erakorralise meditsiini osakonda lähemasse haiglasse, kus saab siis veenitromboosi diagnostikat teha, seega kas diagnoos välistada või kinnitada ja tõenäoselt ka nõu, kuhu edasi pöörduda. Parimaga dr.H.Kaljusaar

 

Küsimus nr 82
Tere! Pöördun uuesti murega teie poole. Terve rasedusaeg ja 6 nädalat pärast sünnitamist kästi mul Marevan tablettide asemel süstida Clexanet. Aga kuidas ma süstidelt uuesti üle tablettidele hakkan minema? (25.07.2015)

Vastus
Tere! Kahjuks pean ennast jälle kordama ja paluma pöörduda arsti vastuvõtule, kes Teile tromboosi ravimid määras. Pt. ei saa ise kodus ühelt ravimilt teisel üle minna, ilma seda arstiga kooskõlastamata, st arutama läbi detailselt, millal uut ravimit alustada, millal INR mõõta, millal süsted lõpetada. See on arsti ülesanne ja vajab enam teadmisi kui patsient oma ravimitest ja haigustest teab. Lisaks vajab otsustamist kaua Te seda ravi üldse vajate, sest Teie tromboositeema on jäänud mulle kogu aeg veidi segaseks ja otsuste tegemisel on vaja läbi vaadata kogu Teie senised haigulood ja seejärel saab teha objektiivse otsuse, aga läbi interneti ei ole see võimalik. Kui Teile tundub vajalik, siis tuleb ikkagi lasta suunata kuhugi tromboosispetsialisti vastuvõtule ( tromboosikabinetid on ITK, PERH, Pärnu Haiglas, TÜK-is tegeleb teemaga sisearst P.Saadla). Parimaga Dr.Kaljusaar

 

Küsimus nr 81
Tere. Olen 23 aastane naine.Hakkasin paar päeva tagasi trenni tegema mis oli suuremalt osalt jalgadele just sääremarjadele. Olen teinud seda trenni ka kunagi enne aga peale seda korda läksid jalad natuke paiste. Kõndida ka hästi ei saa ,sest lihased on kanged alles. Seostasin paistetust ka sooja ilmaga kuna ma ei tööta praegu siis ei saa muus asi olla. Kuigi tavaliselt oli suviti peale tööd tavaline probleem ,et jalad paistetasid suureks.Tavaliselt läks paistetus ööga üle aga sel korral mitte. Samuti võtan rasestumisvastaseid pille. (12.08.2015)

Vastus:
Tere! Tromboosi korral on tavapäraselt turse ja lisaks valu ühes jalas, seega Teil tromboosi ei kahtlusta. Miks jalad turses on, võib olla seotud trenniga või muude teguritega, millega soovitan esmalt pöörduda perearstile, kes tegeleb seejärel põhjuste selgitamisega. Parimaga, Dr.H.Kaljusaar

 

Küsimus nr 80
Tere. Olen 16 ja oma pikkuse kohta väga kõhn. Hiljuti hakkasin tegelema jooksmisega ja jalgadele tekkisid sinikad. Jalgu kuskile vastu pole ära löönud ja keegi ei peksa ka. Ma tahaksin teada kas ma võin edasi joosta ja millest need sinikad tekivad. (13.06.2015)

Vastus:
Tere! Võite edasi jooksta nii nagu soovite. Mõnel inimesel tekivadki kergemini „sinikad“ kui teisel inimesel. Tõenäoselt see pole haiguslik,  aga perearsti juurde võib ikka minna oma muret kurtma, hea on teha siis mõni vereanalüüs, näiteks kliiniline veri. Parimaga, dr. H.Kaljusaar

 

Küsimus nr 79
Tere! Kuidas ma tean, et mul on kõrgenenud tromboosirisk? Või on ehk kõigil rasedatel selle kõrgenenud risk? Olen 23-aastane ja 26. nädalat rase ja ees on ootamas mitu lendu, millest üks on 10-tunnine. Kas on oluline võtta mingit ravimit (hepariini) või piisab sellest, et ma lennukis iga natukese aja tagant ringi jalutan, palju vett joon ja jalgadele harjutusi teen? Aitäh! (11.06.2015)

Vastus:
Tere! Raseduse ajal on kõigil naistel kõrgem tromboosirisk. Kui Teil puuduvad muud tromboosi soodustavad riskitegurid, siis ravijuhiste kohaselt rutiinselt kõikidele rasedatele hepraiini süsteid enne lennureisi ei tehta. Kui te soovite personaalset nõustamist enda tromboosiriski tegurite suhtes, siis seda tehakse AS ITK tromboosikabinetis tromboosiõe poolt. Tromboosriski teguritest  leiate infot ka meie kodulehel patsiendi rubriigist. Parimaga, dr.H.Kaljusaar

 

Küsimus nr 78
Tere, mul oli kaks aastat tagasi kopsutromboos praegu on rinnus valud kas see haigus võib tagasi tulla ja kas saab ilma perearsti saatekirjata tromboosi arsti juurde minna (19.05.2015)

Vastus:
Tere! Haigus võib korduda. Tromboosispetsialisti juurde saab saatekirjaga.  Kui tervilik seisund halveneb kiiresti, siis võib erakorralise meditsiini osakonda pöörduda, kus tehakse uuringud ja selgitatakse välja kas on kopsuarteri trombemboolia või ei ole. Parimaga, dr. H.Kaljusaar

 

Küsimus nr 77
Tere. Olen 23 aastane noor naine. 4 aastat tagasi avastati mul süvaveenitromboos. Määrati Marevan ravi. Pindmised veenilaiendid kubemepiirkonnas ja osaliselt ka reiel jäid ja seda ei muutnud miski. Jäin rasedaks. Ja terve raseduseaeg süstisin Clexane. Nüüd on sünnitusest nädal ja mõned päevad juba on kubeme ja reie vahelises veenilaiendis justkui tükk sees ja see on kuskil 15 cm ulatuses kõvaks tõmmanud. Kas tuleks pöörduda arsti juurde? Mis see olla võiks? (16.05.2015)

Vastus: 
Tere! Palun pöörduge EMO-sse, seal tehakse ultraheli doppler, seejärel saab öelda kas on tromboos või ei ole. Parimaga, dr. H.Kaljusaar

 

Küsimus nr 76
8.05.2015 diagnoositi mul SVT. Soodustavad asjaolud ilmselt dets toimunud ahcilleuse kõõluse operatsioon + aprillis pikk lennureis. Muid soodumusi ei tea olevat. Minu mure on järgmine. Olen keskmise aktiivsusega jooksuharrastaja, ca 30 km jooksu nädalas. Lisaks on planeeritud juuli alguseks keskmäestikus üks jooksuvõistlus (21 km). Kas võin jätkata harjumuspärase jooksutreeninguga või peaksin selles midagi muutma. Ja kas juulikuine võistlus on normaalse riskiga? Achilleuse kõõluse operatsioonijärgselt pean tegelema ka pidevalt venitusharjutustega. On siin mingeid vastunäidustusi? Ette tänades. (11.05.2015)

Vastus: 
Tere! Teie kirjast saan aru, et tegemist on värske süvaveenitromboosiga. Seega üldtunnustatud soovituste järgi ei soovitata aktiivset sportimist esimese kuu jooksul. Vajalik on kanda kompressioonsukka ning kindlasti on näidustatud regulaarne tavapärane liikumine, kuid aktiivsest spordist tuleks esialgu loobuda.
Juuli kohta ei saa soovitusi anda toetudes ravijuhistele, kuna need selliseid soovitusi ei sisalda. Oma kogemusest ja praktikast saan vaid öelda, et mina soovitaksin juulikuise võistluse vahele jätta (sel ajal Teil veel tromboosiravi kestab).
Venitusharjutuste tegemiseks mingit vastunäidustust ei ole. Parimaga, dr. K.Sukles

 

Küsimus nr 75
Tere. Üleeile õhtul trepist üles astudes tundsin parema jala sääremarjas järsku tugevat valu.Nagu oleks keegi kiviga või vasaraga tugeva hoobi andnud.Käärisin püksisääre üles aga mingit jälge ei leidnud,ega pole seda tänase päevani näha.Valu sääremarjas oli nii tugev,et käia ei saanud.Abikaasa aitas voodini jõuda.Ööuneks panin jala alla tekikuhja.Hommikul jalga liigutades tundsin valu.Astudes toetuda ei saanud,ehk siis hüppasin teise jala peal.Siiski oli valu pisut nõrgem kui eelmine õhtu.Sääremari oli paistes.Panin külmakott ja Arnicare geeli.Istudes jalg ülespoole valu enam ei tundnud.Täna on paistetus ja ka valu vähenenud veelgi.Astudes saan juba natuke toetuda ka paremale jalale,kuid vaid varvastega teatud nurga all.Täistallaga astuda püüdes lööb tugev valu jalga.Kas tegu võib olla veresooned lõhkemise,lihasrebendi või tromboosiga?Oleme külas sõpradel soomes ja perearstiga pole veel konsulteerinud.Kuna algul ei osanud suurt midagi tõsist karta pole ka siin kiirabi poole pöördunud. (08.05.2015)

Vastus: 
Tere! Arvestades Teie kirjeldust, võib olla tegemist süvaveenitromboosiga, palun pöörduge erakorralise meditsiiniosakonda, et välja selgitada kas on tromboos või on midagi muud. Igal juhul soovitus kiirelt kontakteeruda astiga st visiidile minna, mitte läbi telefoni või interneti, sellest pole kasu. Parimaga, dr.Kaljusaar

 

Küsimus nr 74
Tere. Olen 28 aastane naine. Mul on suur suur mure . Nimelt on mul lapsest saati aneemia mille tottu olen isegi haiglas istunud. Nyyd on lugu nii, et viimasel ajal olen ma veel rohkem vasinud. Mul on raske hingata. Pea valutab, lisaks varisevad kaed ja nahal on imelikud laigud tekkinud. Neid juhtub ikka vahel tulema. Ma tunnen, et joud on kadunud ja ma ei taha isegi midagi teha, sest vasimus tapab. Olen kainud selle probleemiga perearstil aga ytlevad, et koik ok jne. Mentstratsioon on halb. Kestab 6-7 paeva ja esimesed 3 paeva tuleb rohkelt verd. Kas tegu voibolla verevahiga mida arstid tuvastada ei taha? (22.04.2015)

Vastus:
Tere! Aneemia ei ole tromboosiprobleem. Aneemia põhjuste selgitamiseks paluge perearstil suunata mõne tubli sisersti juurde, et selle põhjusi selgitada ja ravi korraldada. Parimaga, dr.Kaljusaar

 

Küsimus nr 73
Tere! Olen 24 aastane neiu. Mure veenilainenditega. Ise ravisin neid eelnevalt Troxevasin geeliga ja võtsin ka Aescuven tablette ning kandsin tugisukki. Ilma muutusteta! Pöördusin arsti poole alles hiljuti. Tema soovitas Troxevasin geeli ja Lioton 1000´t ja Mobiven kapsleid. Teise arsti juurde mind kohe saata ei tahtnud. Kõige hullemad need ei ole, kuid jalalaba sise-ja välisküljed on punased ja eriti soojade ilmadega tulevad nad eriti esile, mis on minu meelest väga näotu :) Ma ei julge enam ammu kanda lühikesi riideid ja lahtiseid jalanõusid. Kui ma tööl 8 tundi püsti jalu pean olema, betoon põrandal siis õhtuks on küll jalad väsinud ja valutavad. Öösiti on ka jalad krampi kiskunud. Kuid seda pole ammu olnud, võtsin vahe peal Magne B6, võibolla see mõjus. Olen internetist uurinud varikoosi kohta päris palju ja olen aru saanud, et ega need geelid, rohud ja sukad neid laiendeid ära ei võta. Kuidas saab neist lahti kui perearst ei taha määrata teise arsti juurde? Kui hullud need siis olema peavad? Kuluta raha ravimitele, kui samas selle raha eest oleks võibolla juba laienditest lahti saanud, või vähemalt osadestki. Kas on võimalik kuskil kirurgil või selle ala spetsialistil lasta neid uurida, ilma et selleks oleks vaja saatekirja? Ma leian, et targem oleks ju olemas olevad laiendid eemaldada enne kui need päris tõsiseks muutuvad?? Loodan, et sain nüüd kõik kirja :)  (27.02.2015)

Vastus: 
Tere! Soovitan siiski panna aja veresoontekirurgi juurde ja siis paluda, et perearst annab saatekirja. Igal inimesel on õigus saada ka eriarsti konsultatsiooni, kui perearsti soovitused ei aita. Ja kuna veenilaiendid segavad elukvaliteeti, siis kirurgiga konsulteerimine on hea mõte. Veresoontekirurgidest soovitan dr.Palmiste-Kallion, kel pidi midagi ka facebookis olema (kui olete kasutaja, leiate sealt), töötab Ida Tallinna Keskhaiglas. Dr. Evo Kaha võtab vastu Lääne Tallinna Keskhaiglas ja on eravastuvõtt ka kusagil. Põhja Eesti Regionaalhaiglas soovitan dr. Tiit Kivistik. Kindlasti on rohkem häid arste, see on lihtsalt minu valik neist keda Tallinnas tean. Mujal Eesti kohta ei oska midagi soovitada, lihtsalt ei tunne sealseid arste. Parimaga, dr. H.Kaljusaar

 

Küsimus nr 72
Tere kallid tohtrid. Selline mure, mul ema 67 aastat, põdenud insulti, aastaid olnud marevan ravil. Hiljuti perearst vahetas Pradaxa vastu kahenädalane tarvitamine viis INR vastust 0,78 väärtuseni, varem oli 2-2,5 vahel. Tuleb välja et ravim ei toimi ja veri läks paksuks. Perearst ei oska midagi teha. Kas keegi saaks aidata. Olen väga mures ema pärast. (22.01.2015)

Vastus:
Tere. Pradaxa on igati hea ravim ja toimib samahästi kui Marevan ning paljudes aspektides omab isegi eeliseid Marevani ees. Pradaxa ja teiste uute antikogulantidega ei peagi INR mõõtma, sest see ei anna toimetugevuse kohta infot. INR on ainult Marevani toimetugevuse hindamiseks ja uute antikoagulntide kasutmisel sh Pradaxa ei peagi seda mõõtma. Olen veendunud, et Pradaxa omab head toimet Teie ema verevedeldamisel ja muretsemiseks pole põhjust. Parimaga, dr. H. Kaljusaar

 

Küsimus nr 71
Selline mure, et ma olen esimest korda antibeebi pillidel ning neli päeva olen neid võtnud. Selle tulemusel on viimastel päevadel täheldanud ebameeldivat jalgade külmumist ja tundetust (kohati isegi kerget valulikkust), samuti on ka käelabad külmad, aga mitte nii hullusti. Kas asi võib olla pillidest, kuigi pean tõdema, et käed ja jalad on mitu aastat jahedavõitu pigem olnud, aga mitte nii hullisti kui praegu. (15.01.2015)

Vastus:
Tere! Külmus ja jahedus ei ole antud situatsioonis tingitud tromboosist. Kas see on beebibillidega seotud kõrvaltoime, peab natuke pikemalt võtma, et jõuda järeldusele asjade seotusest. Loomulikult, kui need beebipillid Teile ei sobi, tuleb rääkida arstiga, kes need Teile kirjutas, muudest võimalustest/tablettidest. Parimaga, dr. H.Kaljusaar

 

Küsimus nr 70
Küsimus on selline. Olen võtnud trompaxit umbes kümme või rohkem aastat ja nüüd tekkis veritsust algul mõtlesin, et on tegemist naistehaigusega läbisin kontrolli ja kõik oli korras kuid veritsust jäi. Kui ravimit ei võta siis veritsust kaob. INR oli 2,7 öeldi et veri on paks. Aga millest ikka see veritsust kas on mõnest teisest ravimit kokku on ravimeid päevas 9. Tänades. (28.12.2014)

Vastus:  
Tere! Vabandust aga ma ei tea, mis ravim on trompax, ka google ei anna sellele vastet, seega ei saa Teie küsimusele vastata. Kui INR 2,7 siis Te tõenäoselt tarvitate Marevani, sis on INR õiges vahemikus. Kui on veritsus, siis võiks kaaluda INR 2,0-2,5 vahemikus hoidmist. Aga kõik sõltub näidustusest mille pärast ravimit tarvitate ja kas seda võib teha peab ikkagi otsustama arst, kes teab kogu Teie haiguse kulgu. Kui Trompax on südameaspiriini mingi firma nimetus, siis enamus juhtudel aspriini koos marevaniga  pole vajalik tarvitada, jällegi otsustab raviarst personaalselt. Need on keerukad otsused, kui te sööte 9 ravimit, siis peab haigusi mitu olema ja neid kõiki aspekte tuleb arvestada. Parimaga, dr. H.Kaljusaar

 

Küsimus nr 69
Kui tõsine on minu arterite ja veenide olukord, kui minu haigusnäitajad on sellised: UH:GSV 1cm diameetris refluksiga SFJ tasandil 0,83diameetriga reie tasandil refluksiga. Refluks kuni sääre alumise osani. GSV vasakul 0,6 diameetriks, refluks puudub SFJ reie tasandil GSV 0,4cm,refluks puudub. VParva 0,3vasakulVG vabad. VTP vaba. Perforandi puudulikkus sääre alumises osas paremal.
Diagnoos: 183-alajäsemete vaariksid e.veenikomud
Kaasnev: 180-Flebiit e.veenipõletik ja tromboflebiit e. trombveenipõletik
Otsus: Pt. vajab operatiivset ravi-miniflebektoomia, laser või vahtskleroseerimist v.Saphena paremal.
Planeeritakse vahtskleroseerimine.
Käisin erakliinikus, kus tuleb vist suur raha välja käia. Palun öelge oma arvamus. (27.12.14)

Vastus:  
Tere! Kui Te olete käinud veenide ultrahelis, siis on Teid sinna mingi probleemi pärast saadetud ning pärast uuringu tegemist annab Teile vastuse see arst, kes Teid uuringule saatis.
Kahjuks meie ei saa niimoodi kirja teel konsulteerida ning anda Teile vastust, mis seisus Te olete ning mis oleks Teile parim ravi. Parimaga, dr. K.Sukles

 

Küsimus nr 68
Mul avastati süvaveeni tromboos juunis. Nüüd on kõik jälle ok ja ravimeid võtma ei pea. Leiti, et mul on geneetiline soodumus saada tromboosi ja rasestumisvastased pillid aitasid sellele kaasa. Olen aastaid olnud ka doonor ja arst, kes mind ravis, ütles, et nüüd, kui ma verevedeldajat enam võtma ei pea, võin jälle doonor olla. Käisin siis doonoriks, aga seal öeldi, et enam ei tohi anda verd. Kas ongi nii, et kui mul on korra olnud süvaveeni tromboos, siis enam ei sobi doonoriks? (20.12.2014)

Vastus:  
Tere!Minu teada võib trombofiiliaga (geneetiline eelsoodumus tromboosile)  inimene verd küll anda. Tavalise doonori puhul ei kontrolli seda keegi ja paljudel inimestel on see geen. Süvaveeni tromboosi puhul, kui ta oli põhjustatud riskifaktoritest nagu teil beebipillid ja enam antikoagulanti ei tarvita, minu arust  võiks verd anda. Kas põhjendati ka, miks ei võeta verd. Tasuks veelkord üle küsida, kui ei põhjendatud. Parimaga, dr.H.Kaljusaar

 

Küsimus nr 67
Mul on ATIII puudulikkus.6 kuud tagasi sain raseduse (9nädalat)ajal insuldi(siinustromboosi) ja määrati eluaegne marevan ravi.Kui suure riski ma endale võtan uuesti rasestuda marevan ravi ajal,kindlasti tuleb minna nii ruttu kui võimalik üle madalmolekulaarsele hepariinile.Kas hepariin ravi on sama efektiivne kui marevan ravi või on mul hepariin ravi ajal suurem oht tromb saada? Kuidas see lootele mõjub? Kas rasestumine on veel üldse mõeldav,sest ohtusid on päris palju? (18.12.2014)

Vastus:
Tere! See ei ole veebipõhine arutamise teema. Teil on vaja saada tromboosi spetsialistilt korralik konsultatsioon ja otsused ametlikult paberil. Rasedusega seotud asjad tuleb enne korralikult läbi arutada ja kokku leppida tegevuskava.
Palun pange aeg AS ITK tromboosikabineti arsti vastuvõtule tel 1900. Seejärel  võtke perearstilt saatekiri ning kaasa kõik olemasolevad meditsiini dokumendid, siis saab sellest konsultatsioonist sündida ametlik otsus ja strateegia Teie tuleviku osas. Parimaga, Heli Kaljusaar

 

Küsimus nr 66
Nimelt mul on 2 last ja teise raseduse ajal 7 kuu pealt diagnoositi mul tromboflebiit, ehk siis trombid pindmistes veenides. Veenilaiendid on mul väga suured ja probleemsed juba pikki aastaid, perekonnas on olnud see päritud emaliini pidi. Süstisin enne sünnitust 2 kuud Clexani, peale sünnitust oli verekadu 1600ml verd, tehti vereülekanne ja 2 päeva pärast sünnitust tekkis uuesti tromb pindmises veenis, süstisin jälle clexani 2 kuud. Nüüd küsimus, sooviks uut rasedust vältida ja olen kuulnud nahaalla paigaldavast rasestumisvastasest implantaadist – kas see oleks mulle sobiv ja mis riske sellega kaaseb või sobiks spiraal? Kui suur on uuesti risk tromboflebiiti jääda`? Tean, et pillid ja plaastrid ei tohiks mulle sobida..Kunagi ammu kasutasin pille, eks ma siis sellega võibolla tegin enesele ka karuteene. Kas on olemas analüüse, mis tuvastaks, kui suur on mu risk tromboosi osas? (29.10.2014)

Vastus:
Tere! Selliste asjade nõustamiseks on arsti kabinet, mitte internet. Esiteks on arstil patsiendist rohkem vaja teada kui olemasolev jutuke, teiseks ega me analüüse ju läbi Interneti teha ei saa. Ja kes vastutab kui ma niimoodi valesti nõu annan. Diagnoose püstitakse ja ravi määratakse endiselt arsti kabinetis ka interneti ajastul.
Palun pöörduge AS ITK tromboosikabineti arsti vastuvõtule. Isiklikult soovitan dr. Nõukast, kes tromboosispetsialistidest tegeleb kõige enam naistetromboosiga. Aga ka teised arstid on kenasti asjaga kursis. Kui olete Lõuna Eestist, siis pöörduge TÜK dr. Anne Kirssi vastuvõtule. Parimaga, dr.H. Kaljusaar

 

Küsimus nr 65
Läbisin 2007-ndal aastal insuldi ja südameoperatsiooni. Mul on südameklapid asendatud proteesidega.Kasutan Marevani. Normaalsel inimesel IRN referents on 0,85- 1,25. Milline peaks olema minu vastav näitaja ja millest see sõltub? IRN vahemikus 2,2-2,7 on arst minu puhul rahuldavaks lugenud,ravimikogust ei muuda. Näitaja 3 või suurem halb ja kogust tuleb vähendada. (18.10.2014)

Vastus:
Tere! Tavainimesel ongi INR 1,0 lähedane, aga see on normaalne neile, kes Marevani ei tarvita. Marevanravi ajal  peab INR püsima enamus inimestel 2,0-3,0 vahel, kui ei ole arsti poolt muid korraldusi antud. Ainult siis on Marevanravi efektiivne, aga samas võimalikult ohutu. Igale mehhaanilise klapiproteesi tüübile ja vastavalt sellele, milline südameklapp on asendatud, on ettenähtud INR vahemik, kus Marevanravi on efektiivne st hoiab ära trombide tekke proteesklapil. Teil on see ettenähtud INR vahemik tõenäoselt 2,0-3,0, seega kui arst hoiab INR vahemikus 2,2-2,7, on väga hea. INR alla 2,0 pole marevanravi piisavalt efektiivne, et hoida ära trombide teket, sel juhul suurendatakse  marevani kogust. INR üle 3,0 hakkab aga tõusma veritsusrisk. Tavaliselt siis vähendatakse natuke Marevani kogust, et hoida õiges vahemikus st INR 2,0-3,0. Vahel on meditsiiniliselt põhjendatud “intensiivsem” Marevanravi st INR hoitakse hoopis 3,0-3,5-4,0 vahel, aga sellest informeeritakse ka patsienti, miks see vajalik on. Soovitan Teil lisaks läbi lugeda ka meie kodulehel patsiendi rubriigis marevanraviga seonduva informatsiooni ja eriti marevanravi all olevad “sagedasemad küsimused ja vastused”. Parimaga, dr. H.Kaljusaar

 

Küsimus nr 64
Jalgades on sipelgad juba aastaid. Nüüd aga on see tunne tulnud näkku ja keel suriseb tänasest alates.Mida teha-kui ohtlik see on?

Vastus:
Tere! „Sipelgate“ tunne jalgades ning ka näol pole kindlasti seotud mingi tromboosiga ega tromboosiriskiga. Kui kaebused püsivad, siis olege hea ja pöörduge perearsti poole. Parimaga, dr. K. Sukles

 

Küsimus nr 63
Tere, minu emal(73a)diagnoositi 2013 a.KATE(südameseiskumisega,eduka taaselustamisega). Jäi peale seda Marevan ravile. Selle aasta  aprillis opereeriti ta nekrootilise pankreatiidi tõttu kaks
korda. Haiglas olles sai ta antikuogulantravi. Hetkel on ema  hooldusravi  osakonnas kosumas. Viimatisel perearsti visiidil öeldi, et kuna KATE oli eelmisel aastal, siis rohkem Marevani ei pea võtma.
Alates augustist ei ole ta saanud ei Marevani ega Clexani. Kas oleks vajalik edasine antikoagulantravi? Kui vajalik, siis  milline?

Vastus:
Tere! Esmalt on mul väga hea meel teie perekonna üle, et olete ennast  tromboositeemadega kurssi viinud.  Kui 2013 oli kopsuarteri trombemboolia, siis ravi Marevaniga on > 6 kuud. Nekrootilise pankreatiidi ajal oli kindlasti näidustatud  tromboosi profülaktika Clexaniga. Kui äge pankreatiit lahenenud ning patsient saavutanud liikumisvõime (st. liigub enam kui vaid tualetti) , siis enam tromboosi  profülaktikat tegema ei pea. Kui meil tegu nn. voodireziimil oleva inimesega (enamus päevast  voodis, käib vaid tualetis), siis arvestades möödunut, võiks jätkata profülaktikat Clexaniga. Parimaga, dr. Kai Sukles

 

Küsimus nr 62
Tere, sain eile arstilt positiivsed uudised, et trombe enam ei ole. Seega ta ütles, et Zibori tarvitamise võib järgi jätta. Kuna lõpetasin eile Zibori süstimise. Kas võib esineda mingisuguseid võõrutusnähte? (18.07.2014)

Vastus: 
Tere! Ei ole. Parimaga, dr. H.Kaljusaar

 

Küsimus nr 61
Olin tromboosiga (kahepoolne trombemboolia) haiglas ning peale haiglaravi olen nüüd juba 6 kuud võtnud Xareltot vastavalt retseptile. 5 kuud peale Xarelto ravi alustamist on tehtud ultraheliuuring ning tromboos jalas on säilinud. Kui pikalt on vajalik veel Xareltoga jätkata või kas on vajalik ravi muuta? (03.07.2014)

Vastus:
Tere! Kui tromboos on pärast 5 kuut ravi  ikka jalas, siis üks asi on kindel, et praegu peaks kindlasti ravi antikoagulandiga jätkama. Kui kaua ja kas vajalik ravimi vahetus, on mailtsi raske kommenteerida. Selleks pange ennast kirja mõne tromboosispetsialisti juurde. Tromboosikabinetid on olemas Tallinnnas ITK-s, PERH-is, Pärnus ja Tartus tegeleb tromboosi patsientidega dr. Peeter Saadla.Head paranemist soovides, dr. Kaljusaar

 

Küsimus nr 60
Mu vasakul jalal on veen tursunud ja teeb kõndimisel valu ,kannan ka tugitaldasid.2 nädalat tagasi see süvenes ja kas pean lihtsalt rohkem jalgadel laskma puhata? Teen aednikutööd mis nõuab palju kõndimist.Tänan ette! (03.07.2014)

Vastus:
Tere! Kui jalal on veen tursunud ja see valutab, siis võib olla tegemist veenipõletiku ehk flebiidiga ja lisaks võib olla ka tromboos selles veenis.
Et asjale selgust saada, soovitan pöörduda lähima haigla erakorralise meditsiini osakonda (EMO) kui veeni põletiku ja tromboosi kahtlusega. Diagnoos kinnitatakse või võetakse maha vereanalüüsi D-dimeeri ja vajadusel lisaks ultraheli doppleri alusel. Kuna tromboos vajab alati kiiremat tegutsemist, seepärast soovitus EMO, mitte perearst. Parimaga, dr. H.Kaljusaar

 

Küsimus nr 59
Tere! Olen 15 aastane tüdruk ning olen viimaste aastatega tähele pannud, et vahel peale trenni tegemist muutub üks sääremari kuidagi jahedaks ning on teisest sääremarjast suurem. Jalga lõdvalt hoides ning sääremarja katsudes on see teisest ka palju kõvem. Kas te oskate öelda mis sellist reaktsiooni põhjustab? Millise arsti poole peaksin pöörduma? On see üldse vajalik? (08.06.2014)

Vastus: 
Tere! Arvan, et trenni tegemise järgselt ühe sääremarja paksenemine ja jahenemine, kuid see mõne aja pärast kaob, pole tõsine probleem.
Samas on mul teile küsimus-ega Te ei suitseta ega tarvita rasestumisvastaseid vahendeid? Minu küsimse taga pole uudishimu, vaid tahan aru saada, kas teil viks olla mingit kõrgenenud tromboosiriski. Parimaga, dr.K.Sukles

 

Küsimus nr 58
Tervist! Ma olen 17-aastane noormees. Mul on jalgades valud( Sääre piirkonnas) ja mul vist lõhkes vasakus käes keskosas veresoon (verevalum on veeni peal). Kas mul võib olla tromboos ja kui mul on, siis mida ma tegema peaksin? (17.05.2014)

Vastus
Tere! Palun pöörduge erakorralise meditsiini osakonda või perearstile. Parimaga, dr. H.Kaljusaar

 

Küsimus nr 57
Selline mure, et mul parema jala kints tulitab ja tundub tuima võitu. Kas võib olla trombi oht vms? (24.04.2014)

Vastus:
Tere! Kui on kahtlus trombile, tuleb pöörduda oma perearsti vastuvõtule või EMO-sse kui asi tõsisem ja ei kannata ootamist. Läbi interneti suhteliselt võimatu tromboosi diagnoosida. Parimaga, dr. H.Kaljusaar

 

Küsimus nr 56
Tere. Kas 33 aastasel mehel võib tromb põhjustada südame rütmihäireid ning milliseid vereproovide analüüsi tulemused näitavad trombi ohtu. Mure selles, et ka kunagi isa on trombi tõttu 40 aastaselt surnud.
Nimelt 2 nädalat enne südame rütmist välja minekut sai käidud lennureisil, mis kestis 7 tundi. Südame rütmi tagasisaamine võttis aega haiglas (Eestis) u. 7 tundi. Elektrokardiograafia koormustest, Holter’i monitooring EKG ja täismahus ehhokadiograafia tehtud ning arsti sõnul kõik normis. Lõpetuseks – milliseid uuringuid võiks veel teha, et teada saada, millest selline rütmihäire võib olla põhjustatud ning kas on trombiohtu. (04.04.2014)

Vastus:
Tere! Palun lugege läbi kodulehel olev virvendusarütmia info. Sealt saate vastused oma küsimustele. Kui kõikidele küsimustele vastuseid ei saa, siis palun pöörduda kardioloogi vastuvõtule. Küsimusi on Teil palju ja neid pole võimalik mailitsi käsitleda. Virvendusarütmia on nii paljude aspektidega haigus ja vahest noorematel inimestel pole selgeid haiguslike põhjusi, vaid on südame nn elektrisüsteemi häire ja sellisel korral tromboosi riskid on madalad. Parimaga, dr. H.Kaljusaar

 

Küsimus nr 55
Tere! Olen 31.nädalat rase ja eile diagnoositi pindmiste veenide tromboos. Jalg on valulik ja turses, õieti käia ei saa, vaid longates. EMO arts kirjutas välja Clexane süstelahuse, mida 24h tagant pean süstima. Praeguse seisuga on tehtud 1 süst. Küsimus, et kas ma saan kuidagi seda valulikust kiiremini leevendada, lisaks sellele et kannan ravisukki ja määrin ka liotoni peale. Kas pikem jalg peaks saama puhata või ma pean just vastupidi rohkem käia (kuigi jalg on valulik). Kuidas ma saan leevendada valu? Kui ruttu võiks esimesed tulemused peale Clexane süstimist olla? Kas juba äkki mõne päevaga? (12.04.2014)

Vastus:
Tere! Kui Teil on raseduse ajal diagnoositud pindmiste veenide tromboos siis ravikuuri kestus süstidega on minimaalselt 45 päeva.Kindlasti ei kao valulikkus ja turse ära 1-2 päevaga-ravim lõhustab trombi ning valu ja turse kaovad sedavõrd, kui taastub normaalne verevool. Nii et varuge kannatust! Mõnel kaovad kaebused nädalaga, mõnel võtab kauem aega.
Mida Te ise saate leevenduseks teha? Kindlasti kanda ravisukka, abi võib olla Liotoniga määrimisest ja kui valu ikka väga tugev, siis tuleb lisaks võtta valuvaigistit. Kuna olete rase, siis oleks hea, kui saaksite valuvaigistite hulh´ka hoida minimaalsena. Soovitaksin valu korral Paratsetamooli.
Kõndimisest-võite kõndida, kuid nii palju, kui jalg lubab. Ei tohi kõndida nn. üle valu s.t. ei vaatamata tugevale valule sinnite ennast ikka käima. Kui valu tekib, peate puhkama. Samas tromboosi tõttu ei pea olema voodireziimil. Parimaga, dr. K. Sukles

 

Küsimus nr 54
Tere! Olen 28a neiu. Olen kasutanud varasemalt järjest 5a antibeebipille ja käinud regulaarselt günekoloogi juurest ennast kontrollimas. Billidega tegin aastase pausi ja nüüd alustasin nende taaskasutamist. Kuna viimasel ajal on räägitud palju antibeebipillide riskitegurist tromboosist, siis kuidas ma saaksin seda vältida. Kas peaksin regulaarselt käima ka perearstil, kes teeb vajaliku läbivaatuse ja veretestid? (05.04.2014)

Vastus:
Tere! Kombineeritud toimega antibeebipillidega võib kaasneda suurenenud tromboosirisk. Selleks, et pillide tarvitamine oleks Teile ohutu, on vaja teada, kas Teil esineb teisi tromboosi riskitegureid. Need oleksid: ülekaal, suitsetamine, mingi krooniline kopsuhaigus või krooniline südamepuudulikkus või põletikuline soolehaigus, pahaloomuline kasvaja.
Lisaks peaks teadma teie perekondlikku ajalugu tromboosi osas-kas teie vanematel-vanavanematel on esinenud veenitromboosi. Kui Teil endal tromboosi riskitegureid pole ega pole ka perekonnas lähisugulastel tromboosi esinenud, siis võite tarvitada antibeebipille. Kui olemas mingi riskitegur, siis vaja koos teiega arutada, kuidas edasi. Parimaga, Dr.Kai Sukles

 

Küsimus nr 53
2 nädalat tagasi saabusin pikalt lennureisilt. Kokku lendasin pea 24 h, millest üks lend oli järjest 14 h. Loomulikult läksid jalad lennureisi ajal paiste, kuid see on ka osaliselt arusaadav. Murelikuks teeb see, et nüüd peale lennureisi lähevad jalad kergelt tööpäeva lõpuks labajala pealt paiste. Mitte küll väga hullult, aga veidi siiski. Kui istun, siis tunne jalgades pakitsust. On kohe tunda, et veri just reie tagaosas nagu h´ästi ei liigu. Püsti olles ja liikudes on väga mugav olla. Jalad on paiste läinud ka varem tööpäeva lõpuks, kuid sellist pingetunnet reie tagaküljes pole enne tundnud. Mul on ka parema jala sääremarja peal väike veenilaiend. See küll ei puneta ega valuta ega anna andast muud moodi tunda. Mingit punetust või kuumust jalgades ei tunne. Pigem on jalalabad külmad. Igaks juhuks alustasin koduse raviga Lioton 1000 ja Venoruton. Kas peaksin muretsema ja perearsti juurde pöörduma? Kas peale sellist pikka lennureisi võib olla tekkinud oht trombi tekkeks? Lisainfoks, et ma ka suitsetan. (24.03.2014)

Vastus:
Tere! Pikk lennureis (üle 8 tunni) on tromboosi riskiteguriks ning tromboos võib tekkida kuni 1 kuu pärast lennureisi. Ka suitsetamine on riskiteguriks. Samas enamasti on veenitromboos ühepoolne, s.t haaratud on 1 jalg-kuid see on enamasti! Lioton ja Venoruton on head asjad, kuid kui on tegu veenitromboosiga, siis jääb nendest väheseks.
Soovitan Teil esmalt pöörduda perearsti poole ning määrata D-dimeeride tase veres. Negatiivsed (s.t. normis) D-Dimeerid välistavad veenitromboosi. Kui D-dimeerid on positiivsed, siis see ei kinnita küll otseselt tromboosi diagnoosi, kuid sel juhul oleks vaja teha jalaveenidest ultraheliuuring. Sinna saadab perearst kiirkorras ning seda tehakse haiglate EMOdes. Parimaga, dr. K.Sukles

 

Küsimus nr 52
Millest või kuidas tekib kopsutromb ja kuidas sellest hoiduda? (18.03.2104)

Vastus: 
Tere! Palun lugege kodulehelt sellekohast informatsiooni. Enam kajastud  patsiendi rubriik haigused-> süvaveeni tromboos ja kopsuarteri trombemboolia. Parimaga, dr. H.Kaljusaar

 

Küsimus 51
Kas insuliin byettat võib kasutada Marevani ravis? (17.03.2014)

Vastus:
Tere! Marevanravi ajal võib kasutada kõiki insuliine. Parimaga, dr. H.Kaljusaar

 

Küsimus nr 50
Tere, Elukaaslasel oli välisriigis sääreluumurru parandamiseks operatsioon ja sealt anti talle kuni koduriiki saabumiseni igapäevased süstid teha, et tromboosiohtu vältida. Operatsioonist on möödas 3 nädalat, kas Eestis tuleb süstidega jätkata või kui kaua peab pärast operatsiooni süste tegema? Kui reaalne tromboosioht üldse on nii kaua pärast operatsiooni? (jalg on osaliselt lahases, mida sealne arst soovitas iga päev mõned korrad jalalt eemaldada, et varvastega harjutusi teha, et vereringe jalas säiliks) (13.03.2014)

Vastus:
Tere! Sääreluude murru järel soovitaksin teha tromboosi profülaktikat süstitavate antikoagulantidega kokku kuni 28 päeva. Parimaga, dr.K.Sukles

 

Küsimus nr 49
Olen 36-aastane naine, Leideni sündroomiga, APCR+. On olnud kaks sünnitust, raseduse ajal olen süstinud fraxiparinet ja clexanet. Teadsin seni, et ühtegi hormonaalset rasedusvastast vahendit kasutada ei tohi. Naistearst väitis nüüd aga,et hormoonspiraali võib ikkagi paigaldada kuna hormonide mõju on seal väga lokaalne. Kas see info on õige või peaks sellest variandist siiski igaks juhuks loobuma? (26.02.2014)

Vastus:
Tere! Kui Teil on Leideni sündroom, siis Teile on keelatud kombineeritud kontratseptiivid(rasestumisvastased pillid), kuid on lubatud kas Cerazette tabletid (ei sisalda östrogeeni) või Mirena (emaka-sisene vahend). Seda ilmselt Teie naistearst Teile pakubki. Parimaga, dr. K. Sukles

 

Küsimus nr 48
Tere! Olen pikemat aega hädas parema jalaga, mis jalasääre alaosas valutab ja kuumab, hommikuti on väga valus jalale astuda .Jalg on õhtuks pahkluust paistes.Kui palju liikuda, siis paistetus taandub.Vahel tundub, et jalas on sada nõela, eriti valus on kanna all.Mõnikord on valu kuni reieni ja kiirgab isegi sama poole kätte.Mida peaksin tegema, et elu kvaliteeti tagasi saada? (06.02.2014)

Vastus: 
Tere! Kõigepealt peaksite pöörduma arsti vastuvõtule ja  laskma välja selgitada kaebusi põhjustava haiguse nime, siis võimalusel ravida või soovitused elustiiliks. Siis hakkab elukvaliteet paranema.
Hoolimata tõhusast intereneti ajastust, ei saa haigust ühe kirja teel diagnoosida, nägemata probleemi tekitavat kehaosa ja inimest  sihipäraselt küsitlemata. Seega pöörduge oma perearsti poole, et kõigepealt kinnitada või välistada tromboosi diagnoos, vajadusel  edasi suunata tromboosikabinetti AS ITK-s. Parimaga, dr. H.Kaljusaar

 

Küsimus nr 47
Tere! Sooviks teada,et kuidas avalduvad sümptomid,kui kaelaveresooned on lupjunud? Nimelt,olen ise 25 .aastane ja tunnen pikemat aega juba igapäev vasakul pool kaelas valusid. Samuti katsudes on kaelasooned väga valulikud ja pinges,ning valu kiirgab ka vasakusse kätte ning ka hammas tuikab vahepeal vasakult poolt. Hambaarstil käisin,ning põletikku hammastes ei ole. Käes on vahepeal selline ebameeldiv tunne ja vasakul pool lõualuus samuti,nagu oleks seest poolt paistes või turses midagi. Samuti oli ka üldkolesterool tõusnud 5,8. Arst ei määranud dieeti.Kas võibolla,et kaelaveresooned on ummistunud? Samuti on vasakul pool peas ka valud, silma juures. (17.01.2014)

Vastus:
Tere! 25 aastasel inimesel ei ole tavapraktikas kaela veresooned lupjunud. Pigem on Teil tegemist kaelaihaste pingest tingitud valudega ( see on katsumisel valus, ateroskleroos veresoontes ei ole katsumisel valus)  või lülisamba kaelaosa diskiprobleemidega. Pöörduge oma perearstile, kes aitab Teie probleemi põhjuse välja selgitada Parimaga, dr. H.Kaljusaar

Küsimus nr 46
Selline mure, et diagnoosiks süvaveeni tromboos ning peaks hakkama kandma ravisukka/põlvikut. Kurb on see, et olen ülekaaluline ning reie ümbermõõt on 53 cm. Olen kogu kaubanduses ja ka interneti poodides näinud minule vaja mineva rõhuga (20-30 mmHg vaid kuni 45 cm ümbermõõduga. Kas tõesti ei olegi neid suuremaid või ei ole neid Eestis suuremaid? Kas saan siis kanda väiksema rõhuga või saab neid suuremaid kusagilt  siiski tellida? (24.10.2013)

Vastus
Soovitan ühendust võtta sukakabinetiga Tallinnas Pärnu mnt 67a tel 53012572. Seal on võimalus  tellida  täpselt isikliku suuruse järgi. Juhul, kui see variant osutub liiga kalliks, on kindlasti hea , kui kannate kasvõi nõrgema kompressiooniga sukki.

 

Küsimus nr 45
Millises vanuses või olukorras on mõtet teha trombofiiliku lastele trombofiilia-uuringuid?  Kuna see pole just tore “pärandus”, siis ei taha teada enne, kui sel oleks mingi praktiline väärtus. Tegemist on tüdrukutega. (20.09.2013)

Vastus
Mõistlik on tüdrukuid uurida enne seda, kui on plaanis hakata kasutama rasestumisvastaseid vahendeid, et olla teadlik võimalikest riskidest.

 

Küsimus nr 44
Saan tromboosi ravimit Xarelto. Süvaveeni tromb avastati mais ja tänaseks olen juba paar kuud seda söönud, varem ka süstisin. Kas võin tarbida toidulisandit Spirulina? hõlmikpuu ekstrakti sooviks sügise poole tarbima hakata? Ega nendele toidulisanditele vastunäidustusi pole koos Xareltoga? (29.07.2013)

Vastus
Põhimõtteliselt on nn.uutel antikoagulantidel, mille hulka kuulub ka Xarelto, vähe koostoimeid ravimitega ja pole leitud siiani koostoimeid toiduainetega. Seega keelatud toidulisandite kasutamine pole. Kuid soovitaksin arvestada siiski asjaoluga, et neid uusi ravimeid on oluliselt  vähem aega  uuritud ja kasutatud. Tromboosi ravi on hädavajalik, hõlmikpuu ekstrakti kasutamine ilmselt mitte. Võib-olla siiski alustada toidulisandi kasutamist, kui olete ravi lõpetanud? Aga seniste teadmiste baasil teada olevaid kõrvaltoimeid pole.

 

Küsimus nr 43
Olen 69a. naispatsient, kes tarvitab 2004a. marevani FA tõttu. Kordagi ei ole olnud probleeme ja doosi ei ole vaja olnud muuta. Märtsis tekkis järsk hemoglobiini langus 43g/l, mille põhjust I-Tall. KH äärmiselt põhjaliku uurimise tagajärjel ei leitud. Kästi asendada Marevan Pradaxaga, mida ei ole nõus ükski arst välja kirjutama (puudub HK dotatsioon ) ja kardioloogi otsus oli siiski riskida ja jätkata Marevaniga. 10 päeva õnnestus Pradaxat kasutada ja Hgb langust ei esinenud. Kuidas toimida? (03.05.2013)

Vastus
Mulle jääb natukene arusaamatuks, miks ükski arst ei ole nõus Pradaxat kirjutama. Sellel preparaadil pole tõesti haigekassa soodustust, aga näidustus kodade virvendusarütmiga  insuldi profülaktikaks on täiesti olemas. Küsimus on enamasti ravimi hinnas. Kui Te olete suuteline Pradaxat ostma, siis ei tohiks olla probleemi selle ravimi kasutamises. Kui Teile aga hind üle jõu käib, siis on probleem olemas.  Teine asi on muidugi see, et ka Pradaxa kasutamisel võib tüsistusena tekkida verejooks. Mõlemad preparaadid on ju antikoagulandid, toimemehhanism erinev, kuid toime sarnane. Seega me ei saa anda garantiid, et ka selle ravimi kasutamisel hemoglobiini langust ei teki. Ma arvan, et peate ikka oma kardioloogiga need asjad korralikult läbi arutama.

 

Küsimus nr 42
Olen süvaveeni tromboosiga haige. Perearst kirjutas mulle antidepressandi –  Ciraset 10 mg, juurde võtan esialgu xanaxit .Ciraseti infolehes on kirjas, et ravim mõjutab INR taset.  Saan aru,  et seda ravimit tarbides pean ravi jooksul iga nädal tegema INR analüüsi.  Kas see on mulle sobilik ravim? (31.01.2013)

Vastus
Ravimite puhul, millel on teada koostoimeid Marevaniga, tuleb ravimiga alustamise järgselt teha INR analüüsi kiiremini, 4-5 päeva pärast.  Ka nendel patsientidel, kellel INR püsib muidu väga stabiilselt terapeutilises vahemikus. Kui aga uue ravimi lisamise järgselt INR ei muutu või stabiliseerub kiiresti (teiseks-kolmandaks määramiseks), siis edasi pole vajadust tingimata iga nädal analüüsi teha. Tavaliselt võetakse ka antidepressanti pikemalt, vähemalt 3 kuud. Uuesti oleks vaja INR analüüsi kontrollida mõned päevad pärast ravimi kasutamise lõpetamist. Nii tuleks käituda kõikide ravimitega, mis raviskeemi lisatakse ehk mis ei ole püsivalt Marevani kõrval raviskeemis.

 

Küsimus nr 41
Tere. Olen 18 aastane naine ning 2 nädalat tagasi avastati kopsuarteri vasakus alasagara harus ja osalt ka alasagara segmentaalsetes arterites trombimassid. Põhjuseks antibeebipillide kasutamine. Haiglas sain süste ning Marevani, kodus jätkan raviga Xarelto 15mg x 2. Sooviksin teie arvamust ravimi Xarelto kohta. Ning tegelesin eelnevalt võrkpalliga, millal ja kui intensiivselt võiksin treeninguid jätkata? (15.01.2013)

Vastus
Xarelto on nn. uus suukaudne antikoagulant.  Korralike ja suurte ravimuuringutega on tema efektiivsus süvaveeni tromboosi ja KATE ravis tõestatud. Loomulikult pole meil veel suurt isiklikku kogemust, aga ka see tasapisi suureneb ja siiani negatiivset tagasisidet ravimi koht pole minul ega mu lähimatel kolleegidel küll olnud. Tahaksin ainult meelde tuletada, et ravi esimesel kolmel nädalal on 15 mg kaks korda päevas ja pärast kolme nädalat on ravi üks 20 mg tablett üks kord päevas.  Treeningute alustamise kohta on nõuannet raskem anda. Kui Teil pole enam mingeid kaebusi, siis võite tasakesi treeningutega alustada, aga vältida tuleks sellist treeningut, kus on kukkumiste-vigastuste oht olemas.

 

Küsimus nr 40
Tere, olen 23 aastane, naine. 3 kuud tagasi tehti mulle rütmihäirete kateeterablatsioon, mille järgselt pidin kuu aega võtma hjertemagnyli. Kuna kateetrite sisestamise kohta tekkis suur sinikas ning see koht oli paistes, ei saanud ma korralikult kõndida ~ nädala peale protseduuri (kõndisin ikka, aga mitte väga pikki vahemaid). Nüüdseks on kõik korras, aga kõik need kolm kuud ma olen pidevalt kartnud trombi, kuna ma ei tea selle kohta just palju. Minu küsimus on- kas protseduurijärgne oht trombi tekkeks peaks peale kolme kuud olema kadunud? Mida ma peaksin jälgima kui üldse? Ja kas võiks siiski perearstiga rääkida, kuigi otseselt ühtegi sümptomit mul ei ole (kui jätta välja, et vasak jalg vahel, kuid mitte väga tihti ja ka siis istumisel või sundasendis, “sureb ära” ja põlveõndlas on sügelus). (11.12.2012)

Vastus
Tere! Pärast kolme kuud on protseduuride järgne tromboosioht tõesti kadunud. Aga alati, kui on tervisemuresid, tuleb perearstiga nõu pidada. Jala „suremisetunne“ pikal sundasendil on täiesti füsioloogiline ja süvaveeni tromboos ei kulge ilma tõsiste kaebusteta, nii et muretsemiseks ei ole küll väga põhjust. Rahulikku jõuluaega!

 

Küsimus nr 39
Tere, olen 25.a. naine. Jäin natuke rohkem, kui 2 kuud tagasi välismaal haigeks. Raviti haigusi mis hilisel uurimisel osutusid valeks ja jäeti ravimata haigus(ed) mis oleks vajanud suuremat tähelepanu. Võtsin kuu ajaga alla ligemale 12 kg, selle sama haiguse käigus. Üldiselt olen aktiivne inimene ja töö on olnud pidevalt jalgadel. Viimase kuu aja jooksul olen hakanud tundma oma vasakus käes ja jalas eriti jala laba osas valu, nõrkust, krampi ja surinat. Kurtsin seda ka perearstile, aga ta ei pööranud suuremat tähelepanu. Vahel harva lööb ka paremas käes paar sõrme nõrgaks ja siis krampi. Jalgades on pidevalt sellised väikesd “ussikesed”. Aeg ajal lööb ka tugevaid torkeid südame piirkonnas… kas tõsiseks muretsemiseks on põhjust? Püüan end pidevalt rahustada, et võibolla on tegu lihtsalt lihaskrampidega…aga samas millest need kül nii äkki tekkinud on? On tehtud vereanalüüsid mis arsti sõnul kõik olid normis. Palun väga vabandust, kui tülitan vales kohas. (08.12.12)

Vastus
Tere! Väga raske on Teile nõu anda, sest kaebused, mida esitata on väga mittespetsiifilised, s.t. võivad olla paljude erinevate haiguste tunnusteks ja samas võivad olla seotud ka organismi väsimise ja ülekoormusega. Samas jätate nimetamata, missugust haigust (milliseid haigusi) põdesite.

 

Küsimus nr 38
Tere, olen võtnud pille umbes 8 kuud. Mingil hetkel on jala siseküljele – põlve juurde suurem sinine koht tekkinud, nagu oleks veresoonelaiend vms. Ise arvan, et tekkis rasedusega,  nüüd enam väga kindel ei ole. Suvel mäletan, et oli pidevalt õhupuudus ja jõuetu olek. Nüüd on pigem peavalud ja jalgadele mõned sinakamad kohad juurde tekkinud. Kas peaksin igaks uhuks pillide võtmise lõpetama ja pöörduma perearstile? (31.10.2012)

Vastus
Ilmselt räägite siin antibeebi pillidest. Loogiline oleks siiski toimida nii, et kõigepealt pöördute perearstile ja arutate temaga oma mured läbi ning siis vajadusel, kui arst seda soovitab, lõpetate mingi ravimi tarvitamise või teete vajalikud uuringud. Ei ole mõistlik internetist või foorumitelt saadud teadmiste kildude alusel teha ravi muutvaid otsuseid. Väga paljudel juhtudel on siiski oluline vahetu kontakt arstiga, kes kuulab ära Teie kaebused ja teeb ka alati esmase ülevaatuse ning seejärel juba järgnevad otsused.

 

Küsimus nr 37
Eile tundsin, et vasak käsi on küünarnuki lähedalt valus. Lähemalt uurides leidsin, et katsudes oleks naha all nagu muna. Täna hommikul ärgates oli käsi nö surnud samuti. Kas tegu võib olla tromboosiga ? (31.10.2012)

Vastus
Raske öelda, kuid tõenäoliselt siiski mitte. Tromboos ei väljendu tavaliselt konkreetselt piiritletud väikese koldena, turse tekib enamasti ikka suurel osal või isegi tervel jäsemel.

 

Küsimus nr 36
Tere, mu vanaema käis põlve operatsioonil ja peab nüüd 1,5 kuud pikali olema, et tromboosi ei tekiks. Operatsioonist on nüüd möödas pea 3 nädalat ja eile jäi tal alaselg väga haigeks ja on väga valus…. see koht on ka kõva ja paistes. Kas seal võib olla tromboos või on siiski külm läbi käinud? (31.10.2012)

Vastus
Tromboosi tekkimise ärahoidmise rusikareegel on see, et haiged tuleb võimalikult kiiresti panna liikuma ja jalgadele! Kuulen küll esimest korda, et tromboosi ärahoidmiseks on määratud voodirežiim. Vastupidi, voodisolek, s.t. vähene liikumine on ise väga tõsine tromboosi tekke riskifaktor! Kardan, et olete koos vanaemaga küll millestki väga valesti aru saanud. Alaselja valu ja paistetus pole siiski sümptomid, mis tromboosile viitaksid. Äkki ongi põhjuseks see pikk lamamine. Ruttu voodist välja!

 

Küsimus nr 35
Minul oli 2008. aastal rasedusega süvaveeni tromboos. Nüüd on soov uuesti rasestuda. Naistearst arvas, et võiksin enne rasestumist võtta Hjertemagnyli tablette ja hiljem kui jään rasedaks siis hakkan süstima. Mis koguses peaksin tabletti  võtma ja kas see on OK,  kui mul on olnud varem kaks korda kaksteistsõrmiksoole haavand? Ja mis koguses ma hiljem madalmolekulaarset hepariini peaksin süstima? (22.08.2012)

Vastus
2012.aasta ACCP ravijuhiste järgi on rasedusega seotud süvaveeni tromboosi esinemisel vajalik järgmiste raseduste ajal teha tromboosi profülaktikat. Selleks süstitakse madalmolekulaarset hepariini profülaktilises doosis kogu raseduse aja ja 6 nädalat pärast sünnitust. Venoosse tromboosi profülaktikas ei ole aspiriinist (Hjertemagnyl) kasu. Võib-olla oli Teie günekoloogil mingi muu põhjus selle soovitamiseks? Soovitan võimalusel enne teha ka gastroskoopia, et hinnata võimalike tüsituste (veritsuste) riski. Vajadusel saab ju määrata paralleelselt mao kaitseks ravimeid, näiteks prooton-pumba inhibiitoreid.

P.S. Kui Teil oli rasedusega seotud süvaveeni tromboos, kas trombofiilia markerid on Teil määratud?

 

Küsimus nr 34
Kas on kusagil olemas mingi kirjandus õige toitumise kohta tromboosiga? Mitmel interneti leheküljel on küll kirjas mida võib ja mis ei ole kasulikud, kuid kas kusagil räägitakse retseptidest? Kuivõrd tromboosiga on üles kerkinud ka kolesterool ja kui lugeda mida ühe puhul võib ja teise puhul ei ning vastupidi, siis on küll tunne, et peaaegu midagi ei tohi. Tõtt öelda ei oska ka perearstid sellel teemal eriti sõna võtta, ehkki haigus ei ole ju eriti haruldane.
Tahaks hakata kasutama ka vitamiine ja toidulisandeid, kuid jällegi on see, et keegi ei oska midagi öelda, soovitada. (22.03.2012)

Vastus
Toitumissoovituste andmise osas on oluline teha vahet, kas on tegemist arteriaalse tromboosiga või venoosse tromboosiga. Venoosse tromboosi korral ei ole tegelikult rangeid toitumissoovitusi, süüa tuleb tervislikult ja kindlasti on väga oluline jälgida, et kehakaal ei oleks suur. Sest ülekaal ise on nii arteriaalse kui venoosse tromboosi riskifaktor. Erandiks on muidugi need juhud, kui on rakendatud ravi Marevaniga. Sel juhul tuleb küll toitumist hoolikamalt jälgida. Sellest on pikemalt juttu meie kodulehel (Patsiendi rubriik, peatükk Varfariin (Marevan)). Ka toidulisandite ja vitamiinide kasutamine Marevaniga ravi perioodil ei ole soovitav, eriti tuleks vältida K-vitamiini sisaldavaid preparaate ja toiduaineid.

Arteriaalse tromboosi ja kõrge kolesterooli puhul on toitumissoovitused loomulikult pisut rangemad. Kõrge kolesterooliga patsientidele on head toitumisalased soovitused näiteks saadaval netis lehel www.kolesterool.net.

 

Küsimus nr 33
Tere, olen 48.a mees. Põdesin jõulude ajal kopsuarteri trombembooliat. Hetkel tarvitan Marevani 7,5 mg ja perearsti määratud Atorvastatini kolesterooli alandamiseks (mis ootamatult kõrgeks läks). Aeg-ajalt on mul tunne nagu hakkaks pea ringi käima (mõnikord kõrvus kumiseb, pulss tõuseb), võib tekkida ka kerge paanika, et hingamisraskused korduvad. Kas sellised peapööritused on normaalsed või mida nendega ette võtta saaks? (15.02.2012)

Vastus
Teie kaebuste põhjuseks või-olla kopsuarteri trombemboolia aga võib ka mitte. Selle haiguse puhul sõltub patsiendi enesetunne palju sellest, kui ulatuslik haigus oli, s.t. kas trombid sulgesid väikesed harud või suured harud kopsuarteritest. Tavaliselt küll korraliku Marevan ravi foonil (kui INR on vahemikus 2-3) kaebused taanduvad suhteliselt kiiresti. Teil peaks ka nagu olema pigem nii, et vaevused taanduvad. Muidugi võib olla, et kaebusi võimendabki kerge paanikahäire, sest haigus iseenesest on tõsine ja hirm selle kordumise ees on igal inimesel. Aga kaebuste põhjuseks võib-olla hoopis mõni muu lisandunud terviseprobleem, näiteks vererõhu kõikumine jne. Soovitaksin perearstiga nõu pidada, võib olla on vajalikud lisauuringuid. Probleemide püsimisel  võib perearst suunata Teid ka meie haigla tromboosikabineti vastuvõtule.

 

Küsimus nr 32
Mul on diagnoositud faktor V Leideni mutatsioon. Vasema jala süvaveeni tromboos (all sääreosas) ca 2 aastat tagasi, sellest ajast peale pidev marevaniga ravi, INR 1,7-2,6 (doos 12mg). Viimase kuu jooksul on jalg rohkem turses, tugev kuumav valu kohe, kui hommikul tõusen. Tugisukata üldse olla ei kannata. Jalg on ka ümbermõõdult kogu ulatuses tunduvalt jämedam kui parem jalg. UH doppler reieosast põlveni midagi uut ei leidnud (eelmisel nädalal tegin), sääreosa arst ei vaadanud. Kuidas edasi käituda? (15.02.2012)

Vastus
Et konkreetseid juhiseid anda peaksin teadma ultraheli doppler-uuringute vastuseid. Mis oli põhjus, miks sääre osa ultraheliga ei vaadatud, seda ei oska kommenteerida. Kirjelduse järgi võib küll kahtlustada, et Teil on välja kujunenud nn.posttrombootiline sündroom, mis kahjuks võib tekkida ka väga korraliku antikoagulantravi foonil kuni pooltel süvaveeni tromboosiga haigetest. Aga kuna kirjeldate, et just viimasel kuul on asi jälle hullemaks läinud, siis oleks ilmselt vajalik ikkagi ultraheli uuring terve jala süvaveenidest. Mõnikord on vaja trombide lahustamiseks hoida INR kõrgemas vahemikus (3- 3,5). Mõnikord on vajalikud täiendavad uuringud, et korduva tromboosi riskifaktoreid hinnata. Pidage nõu perearstiga, kindlasti suunab ta Teid vajadusel tromboosikabinetti või veresoonte kirurgi konsultatsioonile. Ärge ainult loobuge tugisukkade kandmisest, nende kasutamine on näidustatud (v.a. mõningatel juhtudel, kui tegemist ka kaasuva jala arterite haigusega) ja leevendab enamasti kaebusi.

 

Küsimus nr 31
Olen 38 aastane naine. Põdesin aasta tagasi kopsuarteri trombembooliat, mille põhjuseks Leideni mutatsioon ja antibeebipillid. Tarvitan Marevani 7,5mg ja 9mg vahelduvalt ülepäeva. Nädala pärast on mul plaanis Silmakliinikus väike op. (eemaldatakse “rahetera” silmalault). Mitu päeva enne op.-i ja kui kauaks peaksin Marevanravi katkestama? (12.01.2012)

Vastus
Enne sellist lõikust ei pea Marevan ravi katkestama, sest antud operatsiooni veritsusrisk on väga madal.

Loen Teie kirjast, et kopsuarteri trombemboolia oli Teil aasta tagasi. Reeglina ravime me kopsuarteri trombembooliat Marevaniga kuus kuud. Kas olete oma raviarstiga sel teemal rääkinud? Võib-olla on võimalik Marevan ravi lõpetada? Kui muidugi ei ole mingeid erilisi asjaolusid, mis sunnivad ravikuuri pikendama. Aga loomulikult teeb ravi lõpetamise otsuse Teie raviarst!

 

Küsimus nr 30
Tere, tutvusin varem esitatud küsimustele antud vastustega leheküljel allpool, kuid kahjuks pole samasugust küsimust keegi teine varem küsinud. Käisin oma murega haigla vastuvõtutoas. Mul on üks jalg paistes. Kõndides paistetus suureneb. Valu ei ole, lonkama ei sunni, mingeid surinaid ega kihelemisi ei ole ja midagi muud ei oska kaevata. Tehti analüüsid, öeldi, et mingid dimeerid on 4-5 ühikut, norm pidavat olema 0,5. Öeldi, et analüüsi tõus on liiga väike ja see ei näita midagi, sest jala veresoonte ultraheli on korras. Mis teie arvate minu jala tursest ja probleemist? Mis selle põhjus võiks olla? Millega saaks seda ravida? Nüüd ma ei teagi, kas oleks mõistlik minna oma perearsti juurde või peaks kiirabi kutsuma? Küsimusi sai mitu aga ehk saate neile vastata. (11.12.2011)

Vastus
Käisite haigla vastuvõtus (kuhu pöördutakse samuti erakorraliste probleemidega!) ja Teile tehti ära jala veresoonte ultraheli uuring. See tähendab, et süvaveeni tromboos lülitati välja ehk Teil ei ole haigust, mille puhul peab kiiresti ravi rakendama. D-dimeerid on analüüs, mille väärtus on alati tõusnud, kui tegemist on süvaveeni tromboosiga, see on tõsi, kuid D-dimeeride tõus võib olla seotud ka paljude teiste seisundite ja haigustega, see tähendab, et ta ei ole väga spetsiifiline analüüs. Peale süvaveeni tromboosi on veel palju haigusi, mis võivad jala (või jalgade) turseid põhjustada, näiteks südamepuudulikkus, neeruhaigused, traumad, liigesprobleemid, lümfi äravoolu takistustega seotud haigused  jne. jne. Loomulikult peate pöörduma oma perearsti poole!  Ärge palun unustage, et kiirabi on ERAKORRALISTE HAIGUSTE JA ELUOHTLIKE SITUATSIOONIDE LAHENDAMISEKS! Kui me kutsume kiirabi asjata, siis ühel päeval võib juhtuda, et kui me tõesti vajame erakorralist abi, võib see abi hiljaks jääda.

 

Küsimus nr 29
Tere! Mu emal on tehtud jala veenioperatsioon (jala pinnal olid enne näha looklevad jämedad veresooned; nüüdki jalad pidevalt tursuvad kuuma ilma ja koormusega). Ka minul näha jalgadel peent veresoontevõrgustikku ja siin-seal ka jämedamaid looklevaid veresooni (olen 38 a.) Peavalude profülaktikaks võtan aeg-ajalt verd vedeldavat Hjertemagnyli, sest peavalud tulevad mul kergemini, kui veri pakseneb. Kas Hjertemagnyl võiks jalaveresoontes probleeme ennetada või on asi hoopis vastupidine? (17.11.2011)

Vastus
Kui probleemid on jala veenides, siis kahjuks Hjertemagnylist ehk aspiriinist väikeses annuses, abi ei ole. Ei ennetuses ega ravis. Kui Teil on tekkinud juba pindmised jala veresoonte laiendid, siis võib abi olla hoopis tugisukkade kandmisest. Vaadake meie tromboosi leheküljelt patsiendi materjalide rubriigist. Ja kindlasti on oluline liikumine, õigete jalatsite valik ning jalgadele vajalikul hetkel ka puhkuse andmine. Proovige kasutada ka Lioton salvi, kui jalad väsinud ja turses.

 

Küsimus nr 28
Tere! Kas on reaalne, et 16 aastasele tütarlapsele pandi diagnoosiks kopsutroomboos ja öeldi et elada on jäänud 1,5 kuud? Kas on tõesti võimalik, et mingid ravimid või kirurgiline sekkumine ei aita? (5.11.11)

Vastus
Ei! Kindlasti pole see reaalne. Kopsuarterite trombemboolia võib tõesti olla ka 16-aastasel tütarlapsel, aga selle haiguse raviks on olemas väga head ravimid. Ja paranetakse sellest haigusest väga hästi.

 

Küsimus nr 27
Kirjutasin Teile 31.10 (41.a naine). Ortopeed määras 10 Zibor süsti ja pärast seda jätkame Marevaniga. Kas nii on õige ravida`? Kas Zibor on ohutum kui Marevan? Millised ravisukad oleksid vajalikud?

Vastus
Tere! Süvaveeni tromboosi ravi alustatakse madalmolekulaarse hepariini ja marevaniga tavaliselt koos, sest Marevani toime ei tule kohe esimeste tablettide sissevõtmise järel. Kui INR analüüs on terapeutilises vahemikus, s.t. 2-3, võib süstid kõrvalt ära jätta. Kahte nii erinevat ravimit ei ole õige võrrelda, Zibori toime on kiirem ja toimeaeg lühem, oma veritsuse riskid on mõlemal ravimil.

Ravisukkadest on palju materjali lugeda meie tromboosi kodulehel (vaadake rubriigist „Patsiendile“). Teie vajate ravisukki, rõhuga 30-40 mmHg.

Tervitades,
Tiia Jasjukevitš

 

Küsimus nr 26
Olen 68.aastane naine, kellel 1,5 kuud tagasi lõigati ära vasak rind vähi tõttu. 2 nädalat peale seda sattusin haiglasse halva enesetundega ja avastati kopsutromboos. Sain süste ja Marevani.  Nüüd olen Marevani peal. Kas sellisel juhul , kui oli kopsutromboos, on mul üldse lootust võtta ette reisi kasvõi 300 km peale (kui vajadus arsti juurde minna)? (31.10.2011)

Vastus 
Kui Teile on ordineeritud Marevan ravi ja INR analüüs on terapeutilises ehk õiges vahemikus (s.o. 2-3), siis pole mingit vastunäidustust reisimiseks. Ka mitte lendamiseks.

 

Küsimus nr 25
Olen 41.a. naine. Mul diagnoositi 25.10.11 veenitromboos, st süvaveeni ja raviks määrati Zibori süstid + Marevan tabletid. Praegu süstin Zibori. Kas süvaveeni tromboosi raviks ongi ainult ülalmainitu või on ka operatsioon võimalik ja millest lähtudes ravi otsustatakse? Mind vaatas EMO-s läbi ortopeed, kas peaks vaatama ka veresoontekirurg, mõtlen erialaarst? Kas võin jalga südamest kõrgemal hoida ja saunas leili võtta? Kas pean liikuma võimalikult vähe ja kui, siis kui kaua pean liikuma vähem? Kas nn voodirežiim on vajalik? Olen liikuv inimene ja minu jaoks on lihtsalt voodirežiim üsna talumatu. Kas Ziboriga ravimine on tõhusam ja ohutum kui Marevaniga? (31.10.2011)

Vastus
Süvaveeni tromboosi ravis on põhiline koht antikoagulantidel, operatiivset ravi Eestis ei rakendata. Ka mujal maailmas tehakse seda väga harva ja tüsistunud juhtudel. Kirjutate, et raviks määrati Teile Zibor  JA Marevan, aga praegu süstite ainult Ziborit? Tavaliselt alustatakse madalmolekulaarset hepariini (mille esindaja on ka Zibor) ja Marevani koos. Süstid lõpetatakse, kui Marevani toime on saabunud, s.t. INR analüüs on ravivahemikus (analüüsi vastused jäävad vahemikku 2-3). Kas Teie (või Teie raviarst) otsustasite ikkagi kogu ravikuuri teha ainult süstidega? See jääb natuke Teie kirjast arusaamatuks. Ka see on võimalik, kuid tavaliselt ei soovi patsiendid ennast nii pikalt süstida ja ka suurem hinnasoodustus madalmolekulaarse hepariini süstidele on ainult 10 päeva.

Kindlasti käib süvaveeni tromboosi raviskeemi ka tugisukkade kandmine, loodan, et Teid on sellest samuti informeeritud. Voodirežiim pole kindlasti vajalik, liikumist ei pea piirama, kui turse ja valu on taandunud. Kuni püsib valu ja turse, ei soovitaks ma siiski tugevat koormust ega leili saunas. Meie „tavaline“ soovitus liikumise osas on „kuni valuni“, mis võib olla väga individuaalne.  Kui valu või turse muutub pärast liikumist suuremaks, olete ilmselt jalga liialt koormanud.

Süvaveeni tromboos on haigus, mis ei vaja tingimata veresoontekirurgi konsultatsiooni ega jälgimist, ravi jälgimisega saab kindlasti hästi hakkama ka perearst.

 

Küsimus 24
Nädala tagasi EMO-s avastatud süvaveeni tromboos, raviks süstid ja Marevan ja jälgimine tromboosi kabinetis.
Eelmisel nädalal oli minu kaebus valus ja paistes vasak säär, mis võttis lonkama, lisaks vasaku jalalaba tuimus(surin). Täna öö läbi valutas jalg ka ülevaltpoolt põlve, reis on krambis.
Kas see on normaalne selle haiguse juures?

Vastus
Jalaturse, valu, lihaskrambid ja ka surina- ehk tuimusetunne on tõesti selle haiguse tüüpilised sümptomid.

 

Küsimus 23
Mul on juba paar aastat trombotsüütide arv vereproovis kõrgem normist, 470 ja 490 vahel. Perearst mingit probleemi sellest ei arva olevat, ütleb, et ju see on minu eripära. Kas peakisn selliste näitudega muretsema või mitte? (21.09.2011)

Vastus
Nii väikeste kõikumistega trombotsüütide arvu puhul, kui kõik teised näitajad on normis, pole tõesti põhjust muretsemiseks. Jälgige lihtsalt analüüsi dünaamikat 3-4 aasta järel.

 

Küsimus nr 22
Tere, mul avastati aasta tagasi vasakust jalast tromb, olin sellega pikalt haiglas, sain süste, sõin tablette ning jalg valutas pikalt ka pärast kodus. Aasta aega on juba möödas ning ikka vahel pingutades läheb jalg paiste. Aga kuna vaja oleks midagi kehakaaluga ette võtta, otsustasin trenni teha. Olen nüüd juba nädal aega trenni teinud ja alles nüüd hakkab jalg valutama ning on paistes. Küsimus siis selline: kas on olemas ka mingisuguseid treeningkavasid,  mida saab teha inimene kellel on olnud tromb? Või ongi  igasugune pingutus  nüüd elulõpuni keelatud? (23.08.2011)

Vastus
Kindlasti ei ole koormus ega treening keelatud patsiendile, kellel on olnud süvaveeni tromboos ja kes on saanud ka korraliku ravi, s.t. haigus on välja ravitud. Kahjuks ei saa kunagi rakendada konkreetseid ehk diagnoosipõhiseid treeningukavasid, inimesed on ise väga individuaalsed nii oma füüsilise võimekuse poolest kui ka haiguspildi ja haiguse kulu poolest. Kindlasti on tervitatav, et püüate kehakaalu korrigeerida, sest viimastel aastatel on räägitud palju sellest, et suur kehakaal on iseseisev tromboosi riskifaktor. Soovitaksin alustada treeningutega siiski tasa ja targu, koormust aeglaselt tõstes. Võite alustada ujumisest, kus kehakaalu mõju on väiksem; teinekord on abi tugisukkade kandmisest, väga oluline on valida sportimiseks õiged jalatsid. Pärast treeninguid pange jalad natuke kõrgemale puhkeasendisse. Kui jalg läheb rohkem paiste, valige järgmisel korral väiksem koormus jne. jne. Aga ärge loobuge treeningutest!

 

Küsimus nr 21
Tere. Olen 47 a naine. Mul on juba 1,7 aastat tromboflebiidi tagajärjel 2 auku. Iga päev võtan Trombo ASS tableti. Kas mul on neid auke ka võimalik ära ravida, senini küll pole tulemust saanud? Veresoonte kirurg soovitas vaid Prontosan geeli ja lahusega määrida, aga ei ole tulemust andnud. Siis teinud ravikuuri Troxevasini tablettide  ja salviga, siis Trentali tablettidega, aga ehk on abiks Marevani tablett? Tegin just mõned päevad vereproovi ja kõik näitajad olid korras. Palun head nõu. (15.08.2011)

Vastus
Konkreetset vastust on praegu raske anda. Minul tekib kohe rida küsimusi juurde. Kas Teil on olnud korduvad süvaveeni tromboosi episoodid? Kas on kujunenud välja süvaveenide puudulikkus? Kas haavanditest on võetud külve? Jne. Jne.  Kõige parem on, kui saaksite tulla tromboosikabineti arsti vastuvõtule, et siis otsustada ravi aspektide üle. Vastuvõtule tulekuks on vajalik perearsti suunamine.  Vastuvõtule registreeruda saab ka telefoni teel, lühinumbril 1900.

 

Küsimus nr 20
Kui marevaniseeritud patsiendil tekivad verevalumid käelabal ja ninajuurel, kas siis tuleks pöörduda arstile? (13.07.2011)

Vastus
Üldiselt väikeste verevalumite puhul, ei ole vaja kohe arstile pöörduda. Hea oleks muidugi sellisel juhul kontrollida INR väärtust esimesel võimalusel, eriti siis, kui varem verevalumeid pole tekkinud. Arstile peaks pöörduma juhul, kui verevalumid on suured või kui nende ümber tekib naha punetust, kui tekib valu või palavik. Kahjuks on verevalumite teke üsna sage marevaniga  ravi kõrvaltoime, enamasti küll tekivad nad väikeste traumade järel ja on ohutud.

 

Küsimus nr 19
Mul on selline mure, et umbes 2 aastat tagasi tehti mulle uuringud ning selgitati välja, et mul on paks veri ja suurem risk trombidele. Kui rasedaks jäin, pidin süstima iga päev kõhtu verevedeldajat.  Nüüd selline mure,  et olen siiski mõni päev teinud mõne suitsu. Olin ka enne rasedust  suitsetaja, aga siis jätsin maha. Nüüd nagu tahaks jälle teha. Aga kuna veri on paks ja suitsetamine paksendab verd,  siis kas mõni suits päevas on väga kahjulik ja mõjub koheselt või kuidas üldse mõjub ja kui kiiresti tromb võib tekkida ning kas paar suitsu päevas on tõesti väga ohtlik? (5,7,2011)

Vastus
Kuna olete hästi teadlik sellest, et suitsetamine tõstab tromboosiriski ja et Teil on ilmselt veel mõni riskifaktor tromboosiks (kui raseduse ajal määrati antikoagulante profülaktikaks), siis mina tõesti ei mõista, miks Te peaksite jälle suitsetama hakkama! Kas „nüüd nagu tahaks jälle“ on tõesti väärt seda, et oma tervise ja eluga riskida? Suitsetamine on kahjulik igatpidi ja tõstab oluliselt nii venoosse kui arteriaalse tromboosi riski. See on piisav argument selleks, et mitte uuesti suitsetamisega alustada.

 

Küsimus nr 18
Olen 47a naine ja põen juba pikki aastaid reumatoidartriiti. Jaanuari lõpus oli mul vasaku säärearteri tromboos ja operatsioon. Seejärel määrati mulle raviks Trombex 75mg päevas (1 tbl). Olen seda nüüd võtnud veebruari kuust saati. Märtsis tehtud vereanalüüsis oli INR 1.20, perearst ütles, et kõik on korras, maikuus oli INR 0.93. Olen mures, sest perearst ei pööra sellele sugugi tähelepanu, kuna aga mu emal on ka tromboos olnud ja ta sööb Marevani, siis tema arst kogu aeg jälgib, et vereproovi näit oleks INR 2-3 vanel. Seepärast olen tõsiselt mures, kas minu arst ikka on selles osas piisavalt pädev, või peaksin siiski ise midagi ette võtma? Ma ei tea ju sellest mitte midagi. (29.06.2011)

Vastus
Teie kirja põhjal võib järeldada, et tegemist on kahe erineva probleemiga. Teil oli säärearteri (ARTERI!) tromboos ja operatsioon. Ning raviks määratud Trombex. Selle ravimi kasutamisel ei ole INR analüüsi vaja teha, sest ravimi võtmine analüüsi väärtust  kuidagi ei mõjuta. Kui Teie emale on määratud marevan (antikoagulant), siis suure tõenäosusega on tegemist venoosse tromboosiga ja sel puhul kasutatakse ravidoosi kontrollimiseks INR analüüsi, mis tõepoolest peab olema 2-3 vahel. Arteriaalne ja venoosne tromboos on erinevad probleemid ja erinevad need patoloogiad ka ravitaktika ja ravipikkuse poolest.  Nii et Teil ei tohiks selles osas perearstile küll mingeid etteheiteid olla.

 

Küsimus nr 17
Tere. Olen 36a naine. Jala proleem on kestnud umbes 1,5 kuud. Üks jalg sääreluu pealt ja ümbert suriseb ja katsudes on tundlik, aga ei valuta. Teise jala sääremarja tekkis veidi aega tagasi kramp, surisemist selles jalas pole olnud. Perearst saatis jala surisemise pärast neuroloogi juurde. Seal näitasin ka põlveõndlasse tekkinud väikest paiset (perearstil käies ma seda ei märganud). Mainisin et jalgadele on tekkinud ka viimasel ajal väikseid pindmisi veresooni. Neuroloog arvas, et surin ja paise võib olla tekkinud põlveõndla närvikahjustusest. Soovitas tööjuures kasutada jalatuge (olen 155cm pikk ja jalad ei ulata istudes hästi maha) ja määrimiseks kirjutas välja Diclac 5% geeli. Olen määrinud sellega 1,5 nädalat ja kasutanud jalatuge. Nüüd on surisev jala sääremari kuidagi väsinud ja raske, istudes väsivad jalad ära. Ka käed surevad öösel viimasel ajal tihti ära, ja jalg kui ühes asendis pikalt olla. Mida arvate, kas võib kahtlustada hoopis süvaveeni tromboosi ja millisele arstile peaks perearst Tartus sel juhul mind suunama? Suured tänud ette! (19.05.2011)

Vastus
Süvaveeni tromboosile päris tüüpilised Teie kaebused ei ole, aga kui kaebused püsivad ja jalgade väsimus süveneb, siis võiks perearstiga siiski nõu pidada ja ära teha ultraheli doppler-uuringu jalgade süvaveenidest. Abiks võib olla ka vere analüüs – D-dimeerid. Kui D-dimeerid on normis, siis on süvaveeni tromboos äärmiselt vähetõenäoline.

 

Küsimus nr 16
Tere. Olen 45.a. ja mulle paigaldati paari nädala eest ravi näidustusel ESV Mirena.
Sellest ajast tunnen vasakus sääres pidevat nö. venitustunnet. Kas see võib olla mingi tromboosi sümptom? Infolehel on kirjas kõrvalnähuna ka tromboosioht? (16.05.2011)

Vastus
Süvaveeni tromboosiga jalgades võib kaasneda subjektiivselt erinevaid “tundeid”, minu patsiendid on kirjeldanud nii pigistustunnet, survetunnet, kuumatunnet kui näiteks ka “suremisetunnet” jalas. Mida täpsemalt Te selle venitustunde all mõtlete, on minul ehk pisut raske ette kujutada. Aga kindlasti tuleb arvestada, et süvaveeni tromboosi puhul on ikkagi peamised kaebused tugev valu ja jäseme turse ning nendega kaasas käivad erinevad “tunded”.

Valu ja turse juba kellelgi märkamata ei jää. Tromboosioht erinevate hormoonide kasutamisel tõuseb, see paraku on nii. Aga enamasti hindab günekoloog siiski ka konkreetse patsiendi tromboosiriski enne, kui sellise ravi määrab. Kui olete aga väga mures, arutage probleem veelkord oma raviarstiga läbi, kindlasti oskab ta Teid rahustada.

 

Küsimus nr 15
Küsimus marevan ravi kohta menstrueerival naisel, sellest pole kunagi ega kusagil räägitud. Võtab süvaveeni trombi tõttu marevani ja kui hakkas menstruatsioon, tekkis paanika – “veri ei jäävat pidama”. Pöördus EMO -sse. Kuigi  INR 2-3 vahel. Millised soovitused on selle kohta ja kuidas marevan ravi ja menstruatsioonid kokku käivad? Kas siis peab nagu hamba väljatõmbamisel vähendama annust? (16.05.2011)

Vastus
Marevani kasutaminsega võivad teatud juhtudel tõesti kaasneda vererohked menstruatsioonid. Veritsuste esinemine on kahjuks selle raviga kaasas käiv probleem. Konkreetseid, ravi korrigeerivaid juhendeid küll selleks puhuks välja töötatud pole, sest veritsuse probleem ei esine kaugeltki mitte kõigil menstruatsioonidega naistel. Igal konkreetsel juhul tuleb langetada konkreetne otsus patsiendist sõltuvalt. Arvestama peab sel puhul nii põhjust, miks marevani võetakse, arvestama peab eeldatava ravi pikkusega. Samuti asjaoluga, kas patsiendil on ka ilma marevanita olnud probleeme vererohkete ja pikkade menstruatsioonidega või aneemiaga (kehvveresusega) jne. jne. Teatud juhtudel on vajalik günekoloogi ja mõnikord harva ka erakorralise meditsiini osakonna abi.

Mis puutub hamba väljatõmbamisse, siis marevani annust sel juhul kindlasti vähendama EI PEA. Võib-olla välja arvatud erandjuhud, kus välja tõmbama peab palju hambaid korraga. Lihtsalt hambaarsti tuleb informeerida asjaolust, et marevani kasutatakse. Pisut suurenenud veritsusega saab iga hea hambaaarst kenasti hakkama, kui ta on probleemist teadlik.

 

Küsimus nr 14
Minu tänane INR on 1,84. Viimane (18.04.2011) oli 2,44. Eelviimane (12.04.2011)oli ka 1,84. Ma pingutan, et dieet oleks stabiilne. Saan aru, et on vaja tõsta Marevani annust kui tulemus on 1,84.

Kas põhjus ei saa olla hormoonide tase? Või juhuslikult läheb INR alla just enne menstruatsiooni?

Vastus
Praeguste, teada olevate andmete põhjal ei ole leitud, et hormoonide tase või menstruaaltsükkel INR analüüsi väärtusi mõjutaks.
Ja INR väärtusel 1,84 on tõesti vaja pisut marevani doosi korrigeerida.

 

Küsimus nr 13
Tere. Olen 59.a.vanune ja võtan Marevani. Mind teeb rahutuks INRi erinev suurus erinevates haiglates tehtud analüüsides. Viimane analüüs Tallinna Keskhaiglas oli 2,41, aga samal ajal Mustamäe haiglas tehtud analüüs oli 1,81. Kas selline suur erinevus on murettekitav? (04.05.2011)

Vastus
Kui Te tegite analüüsid ühel ja samal päeval ja mõlemad veeniverest ja kas mõlemad  enne või mõlemad pärast Marevani võtmist (need on kõik asjaolud, mis analüüsi tulemusi võivad mõjutada), siis on küll natukene muretsemiseks põhjust.  Aga mitte Teil, vaid meie haiglate laboritel. INR analüüs on „kapriisne“ analüüs ja vea tekkimise võimalus on suurem kui mõnegi teise analüüsi puhul. Seepärast me ka soovitame teha aeg-ajalt analüüse sagedamini ja üldjoontes soovitame siiski teha analüüsid ühes ja samas kohas, et marevani ravi oleks kergem juhtida.

 

Küsimus nr 12
Tere. Olen 48 a naine. Mul on kaks korda olnud tromboflebiit. Kas Mirena on mulle näidustatud? (04.05.2011)

Vastus
Eeldan, et tegemist oli pindmiste veenide haigusega. Sel juhul ei ole antibeebipillid ega hormoonasendusravi täiesti vastunäidustatud. Süvaveeni tromboosi puhul tuleks neid võimalusel vältida, sest tromboosiriski sellised preparaadid tõstavad. Aga kas Mirena on teile näidustatud, seda ütleb Teie günekoloog.

 

Küsimus nr 11
Mul on jalas veenis tromb. Milliseid spordiharjutusi võin teha? Joosta ega käia ei saa. Võtan Marevani. Kas on prognoositav, millal tromb üle läheb? Kas tromb üldse läheb üle? (02.05.2011)

Vastus
Marevan ravi selleks ju määrataksegi, et tromb kaoks ja muidugi ka selleks, et tromb edasi kopsuarteritesse ei liiguks, s.t. ka tüsistuste vältimiseks. Ravi efektiivsus on siiski individuaalne ja sõltub mõneti ka sellest, mis oli trombi tekke põhjuseks. Sõltuvalt tekkepõhjustest rakendatakse ka ravi 3- 6 kuud, harvadel juhtudel on vajalik pikem ravi kestvus. Vahel taandub tromb ka lühema aja jooksul, kuid ravi tehakse pikemalt, et vähendada tromboosi kordumise riski ja vätida süvaveenide kroonilise puudulikkuse väljakujunemist.

Need ajad kui tromboosiravis voodirežiimi rakendati, on ammu möödas. Liikumist võib piirata haiguse alguses jala turse ja valu, aga vastunäidustataud liikumine ei ole. Jooksmist võiks küll vältida, aga kõndimine on lubatud, eriti kui valu taandunud ja turse samuti. Sel juhul soovitatakse siiski kanda tugisukki. Head teeb ujumine, harjutused kätele, kõhu- ja seljalihastele pole samuti keelatud. Vältida loomulikult jõuharjutusi jalgadele.

 

Küsimus nr 10
Tere, olen 35 aastane naine. Võtan seoses vertebraalarteri niverdumisest ja anürismist tingitud trombiohu tõttu (üks  insult oli seepärast) vere vedeldajat Plavix. Sooviksin teada, kas seoses vedelama verega om orgamismis mingeid muutusi (a´la, väsimus, juuste-naha-küünte kuivamine vms), kas võin tarbida ka toidulisandeid ja vitamiine, nt kalamaksaõli, A ja D vitamiin jne. ilma et peaks kartma, et veri liiga vedelaks läheb. Millest võiks hoiduda? (19.04.2011)

Vastus
Nimetust „vere vedeldajad“ kasutatakse patsientide hulgas sageli ja teataval määral on see termin ju ka õigustatud. Kuid ei tohi unustada, et erinevate ravimite vahel on siiski suured erinevused. Näiteks on varfariinil (Marevan) väga palju koostoimed teiste ravimite ja kahjuks ka toiduainetega, kuid klopidrogeelil (Plavix) toiduga koostoimed ei ole. Ka näidustused erinevatel ravimitel on erinevad.

Plavix kuulub trombotsüütide agregatsiooni pärssivate ravimite rühma, vähendades sellega verehüüvete moodustumise võimalust (sellega alandades tromboosiriski). Ka Plavixil on kõrvaltoimeid, kõige sagedasem verejooks, harvem esineb kõhulahtisust, kõhuvalu, kõrvetisi. Väga harva esinevate kõrvaltoimete hulka kuuluvad näiteks suulimaskesta turse või põletik, villid nahal jne. Aga rõhutan – need on väga-väga harva esinevad kõrvaltoimed. Kõrvaltoimetest pikemalt saab lugeda alati ravimi infolehelt, mis ravimikarbiga kaasas käib.

Toidulisanditega  ja vitamiinidega koostoimeid Plavixil ei ole. Väsimus, naha kuivamine, juusteprobleemid – sellistel sümptoomidel aga võib-olla väga palju erinevaid põhjusi, näiteks ka vitamiinide ja mineraalide puudus.

NB! Varfariinil (Marevanil) on toiduainetega palju koostoimeid ja selle ravimi kasutajad ei tohi ilma arstiga nõu pidamata kasutada ei toidulisandeid ega vitamiine!

 

Küsimus nr 9
Lähen varsti plaanilisele operatsioonile, mis eeldab pärast pikka voodirežiimi. Lugesin, et liikumatus suurendab trombi ohtu. Kas pean haiglas ise nõudma, et saaksin trombide ennetamiseks mingeid ravimeid või haiglatel on kohustus ise sellist ravi teha? Kas mul õigus nõuda sellist ravi ja mida üldse haiglas sel juhul tehakse – kas süstitakse midagi või on tabletid või midagi muud? (18.04.2011)

Vastus
Nii see on – tromboosiriski tõstab nii kirurgiline operatsioon ise, kui ka hilisem pikaajaline voodireziim. Suurenenud tromboosiriskiga patsiendid saavad haiglas alati profülaktikat, kuid loomulikult on Teil õigus selle kohta ka oma raviarstilt konkreetselt küsida. Kõige sagedamini kasutatakse praegu profülaktikaks süstitavaid ravimeid, kuid on ka tabletivariante. Valik sõltub operatsioonist, mis Teile tehakse ja ka Teie kaasuvatest haigustest (kui Teil neid on).

 

Küsimus nr 8
Tere, mul eemaldati 2007 aastal veresoonest näpuotsa suurune tromb ja ka see veresoon kuhu see tekkis.Nüüd on aga tekkinud samasugune valu sama jala sääremarja ja kintsu ülaossa.Ennem oli tromb põlve küljel.Kas on võimalik , et mul on uus tromb teise veresoonde tekkinud? Ja kui kiiresti peaks ma arsti juurde pöörduma?  Tänud vastuse eest. (06.04.2011)

Vastus
Teil teostati ilmselt 2007.aastal pindmiste veresoonte operatsioon jalal. Kahjuks võivad probleemid pindmiste veenilaiendite, nende põletiku ja tromboosiga korduda ning korduda ka pärast operatiivset ravi. Pindmiste veenide haiguste puhul on jalal näha laienenud veresoon või -sooned, need võivad  katsudes olla tihkemad, sõlmelised, ka valusad. Kui veenilaiendile lisandub põletik, siis võib punetus ja turse olla ka laiemal alal. Pindmiste veenide haigused tekitavad patsiendile palju tüli, aga pole nii ohtlikud. Võiksite aja kinni panna perearstile, tema oskab otsustada, kas on vaja ka veresoonte kirurgi konsultatsiooni.  Kui aga väliselt pole jalal mingeid muutusi märgata, aga jalg on väga turses ja valutab (tavaliselt tekib turse äkki, valu on suurem koormusel, aga valu esineb ka rahuolekus), siis võib probleem olla jala süvaveenides. Süvaveeni tromboos on aga ohtlik, sest võib anda tüsistusena kopsuarteri trombembooliat. Sellisel juhul on soovitav pöörduda arstile võimalikul kiiresti.

 

Küsimus nr 7
Tere mina sooviks teada, et kui on patsiendil olnud tromboos siis kas ja millal võib teha lümfimassaazi? (04.04.2011)

Vastus
Lümfimassaaži ei tohi teha haiguse ägedas perioodis, s.t. ravi ajal. Esimestel kordadel siiski jälgida, et ei süveneks tursed ja valu pärast massaaži. Eeldan muidugi, et jutt käib süvaveenide tromboosist.

 

Küsimus nr 6
Tere! Mind huvitab, miks on suitsetavatel beebipillide kasutajatel suurem trombi risk kui mittesuitsetajatel? Kuidas suitsetamine trombiriski suurendab – kas suitsetamine mõjub siis kuidagi verele, et trombi oht suureneb? (26.03.2011)

Vastus
Beebipillide kasutamine on iseseisev riskifaktor süvaveeni tromboosi tekkeks ja suitsetamine samuti. See tähendab, et suitsetaval beebipillide kasutajal on tromboosi tekkeks olemas kaks tõsist riskifaktorit ja seega ka kogurisk kõrgem. Suitsetamine mõjutab tõepoolest verd, soodustades selle “paksenemist” ja tõstes sellega trombi tekke ohtu. Suitsetamine aga kahjustab ka veresoonte seinu (meditsiiniline termin on endoteeli düsfunktsioon), soodustades nende paksenemist, põletikuliste muutuste teket soone siseseinal ja tõstes seega omakorda riski trombide tekkeks. Suitsetamine on riskifaktoriks nii arteriaalse kui venoosse tromboosi tekkeks.

 

Küsimus nr 5
Kas trombotsüütide arv veres ca 500(norm on 400)on trombi tundemärk? Mida see tulemus endast kujutab ja mida tuleks ette võtta?Tänud vastuse eest ette. (26.03.2011)

Vastus
Trombotsüütide e. vereliistakute arvu tõus ei ole kindlasti mitte trombi ega tromboosi tundemärk. Teie puhul on trombotsüütide arvu tõus väike (mõnedes laborites on normi ülemiseks piiriks 450 x 10e9/L) ja muretsemiseks põhjust ei ole. Soovitan kuu või paari pärast analüüsi korrata. Ja veel – arstina hindame ikkagi patsienti, tema kaebusi, uuringute ja vere analüüside tulemusi tervikuna. Kliinilise vere analüüsist ühe näitaja põhjal otsuste tegemine või ka haiguse kahtlustamine ei ole õige ja viib sageli valede järeldusteni.

 

Küsimus nr 4
Tere! Vahel kui olen pikalt kõndinud ja seejärel natuke istunud, tekib põlveõndlasse turse või punn. Seejärel on natuke raske kõndida ja ebamugavustunne põlveõndlas. Mõne aja pärast see kaob. Kas tegemist võib olla tromboosiga? Olen 34 aastane mees. (26.03.2011)

Vastus
Suure tõenäosusega võib tegemist olla pindmiste veenilaienditega, aga mitte tromboosiga.

 

Küsimus nr 3
Tere! Olen 33 aastane. 2010 aasta veebruaris oli mul pimesoole operatsioon ja oktoobris keisrilõige.  Plaanisin hakata võtma minipille (retsept juba olemas) ja tromboosist lugedes juhtusin siia lehele. Peale rasedust on ka mul veenid väga nähtaval, eriti kätel ja rinnal (rinnaesisel lausa käega tuntavad), samuti põlveõndlas. Rasedana esines ka põlveõndlas sügelust. Lisaks on tekkinud säärtele lillakas võrgustik, kas veenilaiendid? Kas peaksin kahtlustama, et mul on tromboos? Arst, kes mulle minipille kirjutas, sellest ei rääkinud ja ma ei osanud ka ise juttu teha. (19.03.2011)

Vastus
Teie kirjelduse järgi on Teil ehk tegemist pindmiste veenide laienditega. Veenilaiendid ja tromboos ei ole siiski üks ja seesama. Tromboosiga käib kaasas jäseme turse ja enamasti ka valu. Aga kuna pindmiste veenilaiendite olemasolu võib olla üheks tromboosi riskifaktoriks, siis soovitaksin ikkagi Teil oma günekoloogi või perearstiga nõu pidada ja n.ö. koos probleemsed piirkonnad üle vaadata.

 

Küsimus nr 2
Tere! Lähen varsti pikale lennureisile Austraaliasse, samas kasutan ka antibeebipille. Kas oleks mõistlik võtta mingit trombiprofülaktikaks mõeldud tabletti? (10.03.2011)

Vastus
Tere! Lennutromboosist on päris pikalt just patsiendile kirjutatud  meie kodulehel www.tromboos.ee. Antibeebipillide kasutamine on kindlasti üks riskifaktor, paraku ei tea ma, kas Teil on mõni riskifaktor veel (kas Teil on olnud varem tromboosi, missugune on Teie  kehakaal, kas Te suitsetate jne.). Seega on natuke raske hinnata koguriski. Kindlasti on väga oluline jälgida üldisis nõuandeid  - püüda reisil liikuda, tarbida piisavalt vedelikku (mitte alkohoolseid jooke) ja kanda tugisukki (põlvikuid). Kahjuks ei ole venoosse tromboosi profülaktikaks praegu võimalik soovitada tabletti. Kui tromboosirisk on kõrge, siis tuleb kasutada madalmolekulaarset hepariini, kuid  see on ravim, mida süstitakse kõhunaha alla. Ravim on juba valmisdoosina süstlas ja süstimise tehnika pole keeruline. Ravimit saab välja kirjutada ka Teie perearst. Kui soovite aga siiski täpsemat riski hindamist ja üksikasjalikumat nõustamist, on võimalik pöörduda Ida-Tallinna Keskhaigla tromboosikabinetti vastuvõtule, registreeruda saab telefonidel 1900 (registratuuri lühinumber) või otse tromboosikabineti telefonil 620 7968.

 

Küsimus nr 1
Tere.Olen 59a.naine,25 a tagasi oli parema jala veenioperatsioon. Mul on jalad altpoolt väga paistes, sinakas-lillakad sügelevad ja on valusad. Jõgeva arstid ütlevad, et need ei ole veenid, mis nad siis on?  ja palun kuidas saate mind aidata? (04.03.2011)

Vastus
Tere! Teie antud napi kirjelduse järgi võib küll kahtlustada, et tegemist võib siiski olla veenide puudulikkusest tingitud kaebuste ja muutustega. Täpse diagnoosi panemiseks on aga siiski vaja jalgu näha, mõnikord on vaja teha ka ultraheli doppler uuring veenidest. Jalgade turseid võivad põhjustada mitmed haigused, näiteks väga sageli südamepuudulikkus. Soovitaksin siiski perearstiga nõu pidada, võib-olla on vajalik ka kirurgi või nahaarsti konsultatsioon. Öeldakse ju, et mitu pead on ikka mitu pead. Kui on tegemist veenipuudulikkusega (haigust nimetatakse ka postflebiitiliseks sündroomiks), siis võib abi olla tugisukkade kandmisest, Lioton geelist, aitab seegi, kui puhkehetkedel hoiate jalgu pisut kõrgemal.