Varfariin ja dieet

Varfariin (Marevan®) on verd vedeldav ravim, mis takistab trombide tekkimist veresoontes ja südames. Toiduained, mis sisaldavad palju K-vitamiini, võivad vähendada Marevani® toimet. Marevan® ravi ajal on oluline toituda tervislikult ja tasakaalustatult ning hoida vere hüübivusaeg (INR) ohutus ja toimivas vahemikus. Sa võid süüa kõike; eesmärk on saada  toiduga iga päev ühesugune kogus K-vitamiini. Küsi kindlasti nõu oma antikoagulantravi juhtivalt arstilt/õelt, kui alustad vitamiinide või toidulisandite kasutamist või plaanid muuta oluliselt oma toitumisharjumusi. Kui soovid oma dieedis suurendada K-vitamiini sisaldavate toiduainete hulka (nt. süüa enam rohelisi köögivilju), siis tee seda tasapisi. Kui oled leidnud enda jaoks sobiva dieedi, siis püüa seda pidevalt jälgida. Alljärgnevad tabelid aitavad sul valida igapäevaselt kasutatavaid toiduaineid nii, et K-vitamiini tase oleks püsiv.

 

K-vitamiini sisaldus toiduainetes*

Kõrge (Kõ) = > 80 μg; keskmine (Ke) = 30-80 μg; madal (M) = < 30 μg

100g toiduaine või ühe serveeringu kohta (kui vastavalt märgitud)

 


K-vitamiini sisaldus toidus:

Joogid:

§    Kohv                                       M

§    Koolajoogid                            M

§    Puuviljamahl                           M

§    Roheline tee (lehed)                Kõ

§    Piim                                         M

§    Tee                                          M

§    Vesi                                         M

 

Piimatooted:

§    Või                                          M

§    Juust                                        M

§    Munad                                    M

§    Hapukoor                                M

§    Jogurt                                      M

 

Rasvad ja kastmed:

§    Majonees                                 Ke

§    Margariin                                M

§    Õli

o   Rapsiõli                      M

o   Maisiõli                      M

o   Oliivõli                       M

o   Maapähkliõli              M

o   Seesamiõli                  M

o   Sojaõli                                    Ke

o   Päevalilleõli                M

 

Puuviljad:

§    Roheline õunakoor                 Ke

§    Õun                                         M

§    Banaan                                               M

§    Mustikad                                M

§    Dessertmelon (kantaluup)       M

§    Viinamarjad                            M

§    Sidrunid                                  M

§    Aplesin                                   M

§    Virsik                                      M

Lisaks: jõhvika mahl ja/või seda sisaldavad tabletid võivad tõsta INR-i

 

Teraviljad:

§    Tavaline kukkel                       M

§    Leivatooted                            M

§    Hommikuhelbed                     M

§    Jahu                                        M

§    Kiirkaerahelbed                      M

§    Valge riis                                M

§    Spagetid                                 M

 

Kaunviljad ja pähklid:

§    India pähklid                          Ke

§    Linaseemned                          M

§    Seedrimänniseemned              Ke

§    Pistaatsiapähklid                     Ke

§    Kõrvitsaseemned                    Ke

§    Sojaoad                                   Ke

§    Pekaani- ja maapähklid           M

 

Liha- ja kalatooted:

§    Loomamaks                           Kõ

§    Kanamaks                              Kõ

§    Maksavorstid                         Kõ

§    Loomaliha                              M

§    Kanaliha                                M

§    Singitooted                            M

§    Makrell                                  M

§    Sealiha                                   M

§    Krevetid                                M

§    Tuunikala                               M

§    Kalkuniliha                            M

 

Köögiviljad:

§    Spargel                        7 vart              Ke

§    Avokaado       1 väike                        Ke

§    Rohelised oad ¾ tassi             M

§    Brokoli                        ½ tassi             Kõ

§    Rooskapsas     5 tükki            Kõ

§    Roheline kapsas          1½ tassi           Kõ

§    Punane kapsas             1½ tassi           Ke

§    Porgandid                   2/3 tassi           M

§    Lillkapsas                    1 tass               M

§    Seller                           2½ vart           M

§    Mais                            2/3 tassi           M

§    Kurk (koorega)                                   M

§    Baklažaan                   1¼ tassi           M

§    Endiivia                      2 tassi              Kõ

§    Lehtkapsas                  ¾ tassi             Kõ

§    Leht- ja rooma salat    1¾ tassi           Kõ

§    Seened                        1½ tassi           M

§    Lehtsinep                    1½ tassi           Kõ

§    Roheline sibul             2/3 tassi           Kõ

§    Mugul sibul                 2/3 tassi           M

§    Pastinaak                                            M

§    Petersell                      1½ tassi           Kõ

§    Rohelised herned        2/3 tassi           Ke

§    Roheline paprika         1 tass               M

§    Kartul (toores)            1                      M

§    Merevetikad                                       Kõ

§    Spinat  (toores)           1½ tassi           Kõ

§    Suvikõrvits                  ½ tassi             M

§    Lehtpeet                      ½ tassi             Kõ

§    Kaalikalehed (toores)  1½ tassi           Kõ

§    Vesikress (toores)       3 tassi              Kõ

 

Soovitusi:

§     Mida rohelisem on taim, seda enam sisaldab see K-vitamiini

§     Anna oma antikoagulantravi juhtivale artile/õele teada, kui hakkad tarvitama taimseid toidulisandeid

§      Loe alati toiduaine märgistuselt, kas sinna pole lisatud K-vitamiini

§     üle kahe ühiku alkoholi pärvas võib tõsta INR-i

 

* nimekiri  on osaline.